PUBLICITÉ

Nitraten in groenten: volgens de EFSA geen gevaar voor de gezondheid

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 15/07/2008 - 00h00
-A +A

De wetenschappelijke groep van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) die onderzoek doet naar giftige stoffen in de voedselketen heeft de voor- en nadelen van de aanwezigheid van nitraten in groenten tegen elkaar afgewogen. Haar conclusies zijn geruststellend.

PUB

De bestaande epidemiologische studies kunnen geen verband aantonen tussen de opname van nitraten via de voeding of via drinkwater en kanker. De nitraten worden in ons lichaam nochtans omgezet in bestanddelen als nitrieten of stikstofoxide en die kunnen wel een negatieve impact op de gezondheid hebben. Het gaat dan om methemoglobinemie (een aandoening van het bloed waardoor de bloedcellen te weinig zuurstof opnemen) en potentiële carcinogene eigenschappen. Moeten we ons dan toch zorgen maken?

Waar zitten nitraten zoal in?

De voornaamste bronnen van nitraten in de voeding zijn groenten, conservenvlees en drinkwater. Fruit en groenten samen leveren de helft tot twee derde van alle nitraten die we uit de voeding halen.
De concentraties verschillen van groentesoort tot groentesoort. De hoeveelheid nitraten die we binnenkrijgen wordt dus eerder bepaald door welke groente we eten dan wel door hoeveel we er eten. Groene bladgroenten zoals spinazie, kropsla of rucula bevatten het hoogste nitraatgehalte.
Ook het aantal uren zon (groenten gekweekt in de Noord-Europese landen zijn meer besmet), maar ook de bodemkwaliteit (vooral de mate waarin meststoffen op basis van nitraten worden gebruikt) lijken een belangrijk effect te hebben op het nitraatgehalte.

Geen risico bij de huidige dosissen

Op basis van de verzamelde gegevens over de consumptie van groenten besluiten de auteurs dat zelfs vegetariërs en veganisten - die grote hoeveelheden fruit en groenten eten - over het algemeen geen gevaar lopen om de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te overschrijden. Dat geldt ook voor wie de door de WGO aanbevolen norm van 400 gram fruit en groenten per dag niet overschrijdt.
Om het gevaar te kunnen inschatten, zijn de wetenschappers van de mogelijkheid uitgegaan dat de totale hoeveelheid van 400 gram fruit en groenten uitsluitend zou bestaan uit groenten, waarvan het nitraatgehalte beduidend hoger ligt dan dat van fruit.
Ze kwamen tot de conclusie dat slechts een klein gedeelte van de Europese bevolking (2,5%) dat veel groene bladgroenten eet, die drempel zou kunnen overschrijden en dus meer nitraat binnenkrijgt dan de maximum aanbevolen hoeveelheid.
De EFSA besluit dat de voordelen van het eten van fruit en groenten opwegen tegen de nadelen en het potentiële risico verbonden aan de inname van nitraten uit groenten.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 15/07/2008 - 00h00 Rapport van de EFSA (de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid): EFSA balances the consumer risks from nitrate in vegetables with the benefits of a balanced diet high in vegetables and fruit - juni 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pesticiden in groenten en fruit: geen verbetering! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Ondanks de officiële aanbevelingen van de Europese Commissie is het gebruik van pesticiden in Europa nog steeds niet verminderd. Van de helft van de fruit- en groentestalen die resten bevatten, overschrijdt 6,1% nog altijd de maximumlimiet. Dat is zo...

De zoutkoorts Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Een gezond en stevig beendergestel is essentieel voor wie aan sport wil doen. Iedereen weet intussen dat een kalkrijke voeding kan helpen om onze botten in goede conditie te houden. Maar men vergeet vaak de schadelijke invloed van de andere levensmid...

Rokers hebben een tekort aan vitamine C en E! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Het organisme van een roker krijgt het hard te verduren. Zo veroorzaakt roken een tekort aan vitamine C, een vitamine die noodzakelijk is voor de werking van een andere vitamine, vitamine E, die een beschermende invloed heeft tegen kanker. Bij niet-r...

Meer artikels