PUBLICITÉ

Nieuwe zoetstoffen of light nieuwe stijl

Geüpdatet door Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste op 01/05/2014 - 17h48
-A +A

Frisdranken, koekjes, chocolade, jam... De lightproducten veroveren almaar meer de rekken van de grootwarenhuizen. Naast de grote bekende namen, met op kop aspartaam, dienen zich nu ook enkele nieuwigheden aan.

PUB

Aspartaam, al 30 jaar light!

Wat is het?
Aspartaam is in 1979 op de markt gebracht onder de naam Canderel. Het is de meest verkochte zoetstof in Europa. Het zoetvermogen ervan is ongeveer 200 hoger dan dat van bietsuiker of rietsuiker (sacharose). De hoeveelheid aspartaam die nodig is om producten een zoete smaak te geven is zo klein dat we er zo goed als geen calorieën mee binnenkrijgen.

Ongevaarlijk?
Tot nu toe heeft geen enkele studie een negatief effect van aspartaam aangetoond voor de gezondheid.

Polyolen, light in jam en chocolade

Wat is het?
Polyolen of suiker-alcoholstoffen (sorbitol, xylitol, mannitol…) leveren 2,4 cal/g tegenover 4 voor de gewone suiker. Deze zoetstoffen worden vooral gebruikt in chocolade of jam.

Ongevaarlijk ?
Het laxerend effect van polyolen zou hun voornaamste nadeel zijn.

Initialement publié par Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste le 05/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Aurélie Bastin, Gezondheidsjournaliste le 01/05/2014 - 17h48

Met dank aan Stéphanie Tylleman, diëtist en oprichter van Dietconsult, voor haar hulp bij het tot stand komen van dit artikel. Website: www.dietconsult.be. EG-richtlijn nr. 1924/2006 van het Europese Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ