Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.

Tuberculose was de vorige eeuw nog dodelijk, maar was in België bijna verdwenen dankzij de algemene vaccinatie en de stijging van de levensstandaard. De nieuwe uitbarsting in Brussel heeft te maken met de achteruitgang van de levensomstandigheden van een groot deel van de bevolking, meer bepaald van de arbeiders van vreemde afkomst. Wereldwijd plant de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 70% van de gevallen van tuberculose op te sporen en tot 85% ervan te behandelen tegen het jaar 2005. Deze doelstelling zal moeilijk te behalen zijn, vooral wegens de opkomst van resistente bacillen voor heel wat antibiotica.
Tuberculose komt nog veel voor in ontwikkelingslanden en is een van de dodelijkste infecties. Daarom heeft de WHO een plan opgesteld om de samenwerking tussen de nationale programma's ter bestrijding van tuberculose en deze van aids te verbeteren en de uitbreiding van de pandemie van co-infectie tuberculose/hiv in de kiem te smoren. Uiteraard ligt de nadruk op Afrika. Op dat continent leven 70% van de 14 miljoen mensen ter wereld die door deze co-infectie getroffen zijn.Volgens de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, dr. Lee Jong-Wook, "kunnen we met een doeltreffende behandeling tuberculose genezen, aids (hiv) beheersen en de gezondheid van miljoenen mensen vrijwaren."Tegelijk zegt dr. Mario Raviglione, directeur bij de WHO van de afdeling Halt aan tuberculose, dat "de anti-retrovirale middelen het aantal hiv-seropositieven die tuberculose ontwikkelen, met 80% kunnen doen dalen. Deze samenwerking stimuleren en ontwikkelen, is dus perfect gerechtvaardigd."De opsporing van de tuberculosegevallen moet intensiever worden in de zones waar het aids-virus sterk aanwezig is. Dat kan door deze diagnose te integreren in de diensten die zich op dit moment met de opsporing van aids bezighouden. In Afrika ontwikkelt tot de helft van de personen met hiv tuberculose en tot 80% van de gevallen van tuberculose zijn ook besmet met het hiv-virus. Volgens de WHO is een derde van de wereldbevolking inmiddels besmet met de tuberculosebacil: 8 miljoen mensen ontwikkelen een evolutieve tuberculose en elk jaar sterven 2 miljoen mensen aan de ziekte.