PUBLICITÉ

Nieuwe richtlijn voor behandeling pancreaskanker

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 28/04/2009 - 00h00
-A +A

Pancreaskanker is één van de meest dodelijke kankers. Slechts 5% van de patiënten overleeft de eerste vijf jaar na de diagnose. Sinds kort bestaat er een nationale praktijkrichtlijn voor de behandeling van pancreaskanker.

PUB

Pancreaskanker zeer dodelijk


Bij pancreaskanker ontstaat de tumor meestal in de kop van de alvleesklier. Mannen krijgen de tumor tweemaal zo vaak als vrouwen, zware rokers twee tot drie keer zo vaak als niet-rokers. Gemiddeld zijn de patiënten bij de diagnose 55 jaar. Een precieze oorzaak voor het ontstaan van de kanker is niet bekend.
De vooruitzichten op herstel zijn niet goed. De enige kans op overleving bestaat uit een operatieve ingreep. Daarbij wordt de alvleesklier chirurgisch verwijderd, als nodig samen met de twaalfvingerige darm.
De ingreep wordt alleen toegepast bij patiënten bij wie de kanker nog niet is uitgezaaid. Zelfs na de ingreep overleeft slechts 10% van de patiënten vijf jaar of langer, welke verdere therapie er achteraf ook gegeven wordt.
Jammer genoeg wordt de kanker vaak te laat opgemerkt: de beginsymptomen van alvleesklierkanker eerder vaag. De eerste symptomen zijn doorgaans pijn en gewichtsverlies. In ongeveer 80% van de gevallen krijgt de patiënt in een later stadium geelzucht en jeuk door afsluiting van de galafvoergang.

Nieuwe richtlijnen


Het College voor Oncologie, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de FOD Volksgezondheid ontwikkelen sinds een aantal jaar nationale praktijkrichtlijnen voor de behandeling van kanker. Na onder andere borst- en darmkanker, was het deze keer de beurt aan pancreaskanker.
Het opstellen van de richtlijn voor alvleesklierkanker bleek evenwel niet eenvoudig. Goede, internationale praktijkrichtlijnen om op verder te bouwen, zijn niet dik gezaaid. 'Bovendien bestaat er over sommige behandelingen, zoals de combinatie van chemotherapie en bestraling vóór of na chirurgie, nog heel wat controverse', geven Gert Peeters en Jean-Pierre Closon van het KCE in hun voorwoord aan.
De richtlijn behandelt de belangrijkste fases in de aanpak van alvleesklierkanker. Voor de diagnose raadt de richtlijn aan zich te baseren op een combinatie van lichamelijk onderzoek, een CT-scan en eventueel een echo-endoscopie, waarbij een flexibele slang in het orgaan wordt ingebracht.
Voor patiënten bij wie chirurgie niet mogelijk is, stelt de richtlijn dat een palliatieve behandeling met chemotherapie kan overwogen worden, eventueel aangevuld met bestraling. Bij deze patiënten is een ondersteunende behandeling met voedingsadvies en pijnbestrijding van groot belang voor de levenskwaliteit. Daarnaast kunnen ze ook baat hebben van psychologische ondersteuning.
De volledige richtlijn kan worden geraadpleegd op de website van het KCE (www.kce.fgov.be) en van het College voor Oncologie (www.college-oncologie-richtlijnen.be).

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 28/04/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: he...

Ervaren ziekenhuizen halen betere resultaten Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Sommige ziekenhuizen zijn beter in het uitvoeren van bepaalde operaties dan andere. Chirurgen en ziekenhuizen die vaak een bepaalde ingreep uitvoeren, halen betere resultaten. Het verband tussen de ervaring en de uitkomst van de operatie verschilt we...

Radiotherapie tegen borstkanker: alles verandert! Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Radiotherapie , een belangrijke techniek in de strijd tegen kanker, bestaat uit de bestraling van kankercellen om hun DNA te wijzigen zodat ze uiteindelijk afsterven. Bij borstkanker wordt deze therapie meestal toegepast om recidieven te voorkomen.

Meer artikels