PUBLICITÉ

Nieuwe hoop voor motorisch gehandicapten

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Traumata van het ruggenmerg veroorzaken soms zware en vaak irreversibele motorische handicaps.

PUB
Overzicht

Het bedrijf Proneuro Biotechnologies heeft vorige week een grote wereldpremière (buiten Israël) met betrekking tot de behandeling van dergelijke patiënten aangekondigd. Het betreft slechts één patiënt, maar andere patiënten zullen weldra volgen.De ingreep werd uitgevoerd in België door de eenheid neurochirurgie van Prof. Brotchi (Erasmusziekenhuis, ULB) en de eenheid cellulaire en moleculaire therapie van Prof. Goldman (ULB), m.a.w. een complexe aangelegenheid. Bij de operatie worden cellen bij de patiënt weggenomen, in een proefbuis gekweekt en dan opnieuw ingeplant in het ruggenmerg van de patiënt.

In onderzoek

Het is nog te vroeg om te kunnen spreken van een functioneel herstel (dat zal pas in de volgende maanden tot uiting komen), maar toch zijn alle specialisten van mening dat de operatie geslaagd is en dat de patiënt een goede kans heeft om weer te kunnen bewegen. Momenteel worden patiënten gerekruteerd voor een grotere studie. De behandeling is interessant: men zou er immers patiënten mee kunnen behandelen die minder dan 3 weken geleden een ruggenmergtrauma hebben opgelopen. We zijn nog maar in het stadium van klinische proeven, maar als die resultaten worden bevestigd, mogen patiënten met een ruggenmergtrauma en hun gezin weer hoop hebben.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Persmededeling van het Erasmusziekenhuis.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Weer hoop voor verlamden? Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Onlangs werd er een exploot gerealiseerd: verlamde muizen weer doen lopen. Deze studie biedt de 400.000 Fransen die aan paraplegie of tetraplegie lijden na een trauma, weer hoop om een zekere autonomie terug te krijgen.

Doof door magnetische resonantiebeeldvorming? Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Door middel van magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) (ook nog nucleaire magnetische resonantie (NMR) of kernspintomografie genaamd) worden beelden van het menselijk lichaam in verschillende vlakken gemaakt. Het apparaat maakt echter veel lawaai e...

Hersenen en hersentumoren: achterhaalde opvattingen Geüpdatet op 08/02/2016 - 09h23

De hersenen opereren zonder de patiënt in een diepe slaap te brengen, of een hersentumor verwijderen in de zone van het spraakvermogen zonder dat de patiënt de spraak verliest... Het is mogelijk en fascinerend. Prof. Hugues Duffau, een Frans neurochi...

Meer artikels