PUBLICITÉ

Nieuwe hoop voor hartpatiënten

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 21/01/2003 - 00h00
-A +A

Een wereldprimeur in België. Als deze resultaten worden bevestigd, zou harttransplantatie een tweedelijnsbehandeling kunnen worden bij patiënten die een zwaar infarct hebben doorgemaakt.

PUB

Het myocardinfarct gaat steeds gepaard met een zwakte van de hartspier die onmiddellijk optreedt, maar op lange termijn kan aanhouden. Een infarct treedt immers op in een deel van het hart dat onvoldoende van bloed wordt voorzien. Dan sterven de hartspiercellen af. Dit verklaart de onmiddellijke verzwakking van de hartspier. Op langere termijn wordt de spier progressief vervangen door fibreus, rigide weefsel, net zoals de huid littekenweefsel vormt op een diepe snijwonde. In tegenstelling tot spiercellen kan dit littekenweefsel zich niet samentrekken. Het verlies aan contractiekracht van de hartspier wordt dus chronisch.

Moeilijke transplantatie

Logischerwijze kan men stellen dat als een minder belangrijk deel van het hart getroffen wordt door een infarct, het verlies aan contractiekracht (vermogen om samen te trekken) kleiner is. Omgekeerd, als een groter deel van het hart wordt getroffen door een infarct, is de vermindering van de contractiekracht van de hartspier dermate erg dat deze niet langer zijn vitale functie kan vervullen : een harttransplantatie is dus soms de enige mogelijke oplossing.Maar naarmate deze ingreep alsmaar beter wordt uitgevoerd, stellen er zich verschillende problemen :

  • ten eerste, door het tekort aan organen overlijden talrijke kandidaten voor transplantatie voordat de ingreep kan worden uitgevoerd ;
  • ten tweede gaat het toch om een ingreep met een hoog risico en de overleving over meerdere jaren blijft onzeker ;
  • ten slotte moet de patiënt zeer lang geneesmiddelen innemen om afstoting van het getransplanteerde hart te voorkomen
Het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst heeft onlangs gezorgd voor een wereldprimeur : in plaats van een volledig hart te transplanteren is men er nu ook in geslaagd specifieke cellen te implanteren in het hart van een 60-jarige patiënt die een uitgebreid infarct had doorgemaakt.

Goede stammen

De betrokken cellen, stamcellen genaamd, hebben verrassende eigenschappen. Het zijn zeer jonge cellen die worden aangemaakt in het beenmerg. Deze cellen zijn nog maar pas aangemaakt. Hun belangrijkste kenmerk is dat ze kunnen worden omgezet in nagenoeg alle andere cellen van de weefsels van ons lichaam. Als ze in een spier worden ingebracht, zullen ze de nodige informatie krijgen zodat ze zich kunnen specialiseren in spiercellen ; als ze in de beenderen worden ingebracht, zullen ze bot produceren. Als ze door de specialisten uit Aalst bij de patiënt worden geïnjecteerd, zijn ze eigenlijk reeds enigszins gespecialiseerd. Daardoor is dit experiment een wereldprimeur, want tot dusver was niemand erin geslaagd CD34-stamcellen te implanteren. Andere teams (in dit geval Duitse) hadden andere cellen gebruikt, met minder succes. De CD34-cellen hebben het voordeel dat ze gemakkelijk kunnen worden omgezet in hartspiercellen.Voor een dergelijk exploot hebben de onderzoekers eerst cellen afgenomen uit het beenmerg van de patiënt die het infarct had doorgemaakt. Daarna hebben ze de cellen gewassen en geselecteerd met behulp van vrij complexe technieken. Maar dankzij de nieuwe technologieën neemt de hele procedure gewoonlijk niet meer dan enkele uren in beslag. Daarna steken ze een lange buis, een katheter, in een arterie (of slagader) van de patiënt en schuiven deze door tot in het hart, tot de plaats van het infarct. Daar worden de CD34-cellen geïnjecteerd.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 21/01/2003 - 00h00 Persmededeling van het OLV-Ziekenhuis, Aalst 14 januari 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Neemt u uw leven ter harte? Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h09

Van 26 september tot 2 oktober organiseert de Belgische Cardiologische Liga naar jaarlijkse gewoonte de " Week van het Hart ". De bedoeling is om mensen te wijzen op het gevaar voor cardiovasculaire aandoeningen . Hoewel ze vaak te voorkomen zijn, zi...

Interview: spieren die het hart te hulp schieten Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

In juni 2000 zorgde het team van professor Alain Hagège* voor een wereldprimeur: een hart herstellen na een hartinfarct door spiercellen uit de billen van de patiënt te injecteren. Welke nieuwe vooruitgang is er in dit domein geboekt?

Hartinfarct, een race tegen de klok Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Hartinfarct is een ernstige en frequente aandoening. Jaarlijks zijn er in België meer dan 200.000 nieuwe gevallen. Hartinfarct is de belangrijkste doodsoorzaak bij personen ouder dan 40 jaar. Nochtans is de behandeling aanzienlijk verbeterd: zowel de...

Meer artikels