PUBLICITÉ

Nieuw samengesteld gezin: de sleutels tot succes

Geüpdatet door Florence Colmant, gezondheidsjournaliste op 12/11/2012 - 13h52
-A +A

Stiefvader, stiefmoeder

Het aantal nieuw samengestelde gezinnen stijgt voortdurend. Een nieuw gezin - en een warm nest - stichten verloopt zelden zonder spanningen.

Welke valkuilen moet u vermijden? Hoe creëert u een goede sfeer in huis?

PUB

Nieuw samengesteld gezin: een nieuw model

We leven in turbulente tijden, ook het traditionele gezinsmodel is onderhevig aan veranderingen.

Relaties die stukgaan en scheidingen komen almaar vaker voor. Er zijn in ons land zo’n 30.000 scheidingen per jaar. Meer dan één op de tien kinderen in België groeit op in een nieuw samengesteld gezin.

Die nieuwe gezinnen vertonen familiale configuraties die niet altijd even makkelijk zijn.Gezinsleden die elkaar moeten leren kennen, die hun plaats moeten vinden, gezagsproblemen … Het dagelijks leven zit vol uitdagingen.

Wonderoplossingen bestaan niet, maar er zijn wel heel wat valkuilen die u kunt ontwijken.

Stiefvader en stiefmoeder: hoe vertelt u het aan uw kinderen?

De nieuwe partner voorstellen is een cruciale fase voor het nieuw samengesteld gezin. De nieuwkomer wordt als een vreemdeling ervaren en zo gebeurt het al eens dat stiefmoeder of stiefvader het gevoel hebben op het strafbankje te zitten.

Het is belangrijk om oordeelkundig op te treden, om het juiste moment en de juiste omstandigheden te vinden om iedereen op zijn gemak te stellen.

Het is belangrijk dat uw kind uw nieuwe partner regelmatig ziet. Alleen zo zal het de relatie serieus nemen en eraan wennen.

Neem ook de tijd om met uw kind te praten en te luisteren naar wat in hem omgaat en welke gevoelens hem bezighouden.

Maar maak het ook duidelijk dat dit een bewuste keuze is, dat u een nieuw leefkader wil creëren met iemand waarvan u houdt.

Initialement publié par Florence Colmant, gezondheidsjournaliste le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Florence Colmant, gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 13h52

A. de Viaris, Nieuw samengesteld gezin, Les Carnets de l'Info 2011                     Catherine Audibert, Œdipe et Narcisse et famille recomposée, Payot 2009                Marie-Dominique Linder et Théo Linder, Familles recomposées, guide pratique, Hachette Pratique 2005                                                                                                  http://statbel.fgov.be/fr/statistiques/chiffres/population/mariage_divorce_cohabitation/divorces/

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels