PUBLICITÉ

Nieuw medicijn op de markt voor diabetes

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/11/2011 - 11h39
-A +A

Het Europese Geneesmiddelenagentschap heeft onlangs een nieuw geneesmiddel toegelaten op de markt. De doeltreffendheid ervan in de behandeling van diabetes is bewezen. De grote troef van dit geneesmiddel is dat het niet door het metabolisme van de nieren passeert, waardoor het risico op nierfalen niet toeneemt…

PUB

Nierproblemen, een complicatie van diabetes

Een van de vele complicaties bij diabetes zijn nierproblemen. Als de diabetes niet of onvoldoende onder controle is en de bloedsuikerspiegel met andere woorden moeilijk te regelen is, kan dat voor het lichaam - en vooral voor bepaalde organen zoals de nieren - op termijn serieuze gevolgen hebben.

Een nieuw geneesmiddel dat de nieren spaart

De nieren zijn een vitaal orgaan. Ze spelen de rol van filter. Zelfs de huidige geneesmiddelen tegen diabetes moeten via het metabolisme van de nieren passeren, waardoor die nog kwetsbaarder worden.

Het nieuwe geneesmiddel waarvoor het Europese Geneesmiddelenagentschap zijn fiat gegeven heeft, is dan ook heel belangrijk. Het gaat om Tragenta® of linagliptine. Het is doeltreffend en wordt goed verdragen en heeft dus het voordeel dat het niet via het metabolisme van de nieren moet, maar wel van de darmen. Het beschadigt de nieren dus niet en kan worden voorgeschreven aan diabeteslijders met nierinsufficiëntie, een van de grote complicaties bij diabetes.

De belangrijkste resultaten werden voorgesteld op het 47e congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Lissabon. Linagliptine (voor de kenners: een DPP 4-remmer) zou klinisch getest zijn bij 5.000 patiënten met diabetes. Na 24 weken behandeling a rato van één inname per dag, werd een belangrijke daling in het hemoglobineglycaatgehalte vastgesteld. Die waarden weerspiegelen de bloedsuikerspiegel over een periode van drie maanden. Het effect hield twee jaar aan en is dus blijvend.

De behandeling heeft de nierfunctie niet doen achteruitgaan, ook niet bij patiënten met ernstige nierinsufficiëntie.

Dit nieuwe geneesmiddel tegen diabetes is ook heel gebruiksvriendelijk. Het hoeft maar één keer per dag te worden ingenomen…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/11/2011 - 11h39

47e bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes, 12 tot 16 september 2011, Lissabon, bijdrage van de laboratoires Boehringer Ingelheim en Eli Lilly. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: opgelet voor de mythes Gepubliceerd op 08/10/2013 - 15h05

Diabetes komt heel vaak voor. Toch bestaan er nog altijd heel wat misvattingen over. Die moeten dringend de wereld uit, want ze beletten ons om op de juiste manier op deze ziekte te reageren. Volgens de WGO zijn er wereldwijd 347 miljoen diabetici. I...

Meer artikels