PUBLICITÉ

Nieuw label voor probiotica

Article créé le 20/12/2011 - 11h37 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/12/2011 - 11h37
-A +A

Wellicht hebt u al gehoord van probiotica. Maar weet u welk probioticum u precies nodig heeft? De juiste keuze kan immers een groot verschil uitmaken.

PUB

Wat zijn probiotica alweer?

Probiotica zijn alle levende organismen met een goede werking op onze gezondheid. Zodra u ze inslikt, gaan ze gisten en spelen de bacteriën een rol in de darmflora. Die rol kan verschillen afhankelijk van het product:

  • Ze koloniseren de darmen, zodat andere, minder gezonde bacteriën diezelfde plaats niet kunnen innemen.
  • Ze helpen bij de vertering, voornamelijk van vezels.
  • Ze synthetiseren belangrijke vitamines voor het lichaam.
  • Ze stimuleren het immuunsysteem.

 

Minpunt is dat deze bacteriën enorm verschillen. Bovendien hebben ze niet allemaal hetzelfde effect op de gezondheid. Zo heeft een zin als “probiotica zijn gezond voor het lichaam” net dezelfde betekenis als “geneesmiddelen zijn gezond voor het lichaam”. Dergelijke bewering is juist, maar tegelijkertijd zeer vaag. Hieruit kunnen we amper een conclusie trekken. Zo kan een overhaast gekozen probioticum een teleurstellend of zelfs negatief effect hebben.

 

Het nut van een label voor probiotica

Daarnaast hebben probiotica die verkocht zijn onder het mom van een voedingssupplement niet altijd een even overtuigende werking. Volgens een studie uit 2000 bevatten bepaalde probiotica andere probioticastammen dan die vermeld op het etiket. Nog andere middelen bevatten zelfs geen stammen. Daarom werd vorig jaar de Europese Wetenschappelijke Liga voor Probiotica opgericht. Eind november heeft ze haar eerste resultaten bekendgemaakt. Zeven probiotica werden erkend volgens drie bepalende criteria:

  • De gevonden probioticastammen moeten dezelfde zijn als die aangekondigd op het etiket.
  • De hoeveelheid van de stammen moet voldoende zijn om effectief een goede werking te hebben op het lichaam.
  • De stammen moeten gedurende minstens negen maanden leven.

 

Billet initialement publié le 20/12/2011 - 11h37 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/12/2011 - 11h37
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Probiotica: bacteriën die het goed menen met u Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Verschillende soorten yoghurt en andere flesjes gaan er tegenwoordig prat op dat ze de natuurlijke weerstand van ons lichaam versterken en onze intestinale transit vergemakkelijken, kortom dat ze goed zijn voor onze gezondheid. Hun geheim wapen? De p...

Meer artikels