PUBLICITÉ

Nieuw botweefsel met soja?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 26/06/2007 - 00h00
-A +A

Wetenschappers proberen al jaren te achterhalen waarom producten op basis van soja een gunstige invloed hebben op ons beendergestel. Een team uit Japon heeft één deel van het mysterie opgelost: soja stimuleert de aanmaak van nieuw botweefsel...

PUB

Al sinds 1966 wordt er continu onderzoek verricht naar de relatie tussen soja en botontkalking. Deze onderzoeken werden ingegeven door talrijke epidemiologische studies die wezen op de uitstekende gezondheid van het beendergestel van Aziatische mensen, en dat terwijl hun gebruik van zuivelproducten heel laag ligt. Deze verschillende observaties leverden systematisch dezelfde bevinding op: een hoog verbruik van producten op basis van soja(tofu, tempé, sojamelk...). En toch kon er totnogtoe geen enkel duidelijk oorzakelijk verband worden vastgesteld.

Plantaardige hormonen

Uit de vele studies over het onderwerp is gebleken dat hoge dosissen isoflavonen - dat zijn plantaardige hormonen van soja die structureel verwant zijn aan de hormonen van de vrouw en de werking ervan gedeeltelijk, maar op een veel lager niveau, zouden kopiëren - een beschermende werking zouden kunnen hebben op het skelet. Deze bevindingen waren gedaan bij dieren, maar bij mensen waren er te weinig overtuigende studies om duidelijke conclusies te kunnen trekken. De voorbije jaren ontstonden bovendien verschillende controverses die het wetenschappelijke enthousiasme rond de kleine gele graankorrel verminderd hebben, waardoor het onderzoek wat was stilgevallen.

Vernieuwing

Anders dan op het eerste gezicht lijkt is ons bot levend weefsel dat zich voortdurend vernieuwt: een deel van het weefsel sterft af en wordt vervangen door nieuw weefsel. Dit uitzonderlijke vermogen zwakt in de menopauze sterk af. De erosie van het bot versnelt, omdat de vernieuwing minder efficiënt is. Onderzoekers van de Universiteit van Yamanashi in Japan hebben zich net over dit aspect van de zaak gebogen. Ze namen de bestaande wetenschappelijke literatuur over het onderwerp door en namen daarbij studies onder de loep waaraan in totaal 432 gezonde vrouwen tussen 51 en 63 hadden deelgenomen. Geen van de vrouwen had zich al moeten laten behandelen voor osteoporose. Binnen het kader van de studies kregen deze vrouwen ofwel isoflavonen van soja, ofwel een placebo.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 26/06/2007 - 00h00 Ma D.F, et al, European Journal of Clinical Nutition 2007 1-7.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soja en soja-isoflavonen, een bedreiging voor het sperma? Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Voeding lijkt daarbij geen onschuldige rol te spelen. Volgens Amerikaanse onderzoekers, zouden soja en isoflavonen uit soja de kwaliteit van het sperma kunnen aantasten…

Soja: de rijzende ster aan het voedingsfirmament Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Soja en sojaderivaten zijn zo stilaan hun plaatsje onder de zon aan het veroveren in onze voeding. Al wie zijn cholesterol onder controle wil houden of een alternatief zoekt voor koemelk, kan hier alleen maar wel bij varen...

Soja tegen kanker Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Recent werd in het prestigieuze kader van het Château du Lac in Genval een conferentie gegeven over het belang van soja in de Europese voeding.

Meer artikels