PUBLICITÉ

Niet oordelen om beter te evalueren...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 27/02/2007 - 00h00
-A +A

We zijn verplicht om te leven met onszelf, met onze persoonlijkheid en ons karakter. Een woonst, een beroep en kleren kan je kiezen, maar dat is niet het geval met de psyche. En die blijkt ons niet altijd of op bepaalde vlakken helemaal niet te bevallen ...

PUB

Inwendige dialoog

Dat maakt dat we de neiging hebben om over onszelf te oordelen en ook om slecht te oordelen. We horen bijvoorbeeld een stemmetje dat zegt: 'Ik ben waardeloos, ik kan niets, ik heb geen energie, ik ben lang niet zo goed als anderen', enz. Het kan gepieker zijn, maar mogelijk gaat het om negatieve gedachten. Dit soort dialogen met zichzelf kan bijzonder schadelijk zijn. We hebben een innerlijke stem, maar ook een innerlijk oor en daardoor winnen die gedachten almaar aan invloed. We kunnen zowel boodschappen verspreiden als ontvangen en dat maakt de invloed van die gedachten nog groter. We horen de oordelen zelf en dat zorgt ervoor dat de negatieve boodschappen nog eens versterkt worden. En dat kan gevaarlijk zijn.

Als men zegt dat men niets waard is dan sluit men zichzelf op. Men stopt zichzelf in een hokje waar men niet meer of moeilijk uitkan. Het is alsof men een etiket op zichzelf kleeft waar men later niet meer van af kan.

Hoe zichzelf zien?

Het gaat er niet om dat men zich verplicht moet voelen om een positief zelfbeeld te hebben. Elk oordeel over de eigen persoon, of het nu heel positief of heel negatief is, is een vorm van beperking, van gevangenisschap. Als u denkt dat u de beste bent, dan sluit u zich net zo goed in, ook al lijkt uw gevangenis een mooie plek te zijn.
Zich vastbijten in een oordeel betekent dat men niet kan veranderen. Het is dus een obstakel op de weg voorwaarts.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 27/02/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het belang van zelfrespect Gepubliceerd op 28/10/2013 - 12h49

Respect, is een woord dat je vaak hoort. Het is iets wat veel mensen nastreven. Maar moet je om gerespecteerd te worden niet eerst het goede voorbeeld geven en jezelf respecteren?

Alles is in orde. . . Geüpdatet op 13/09/2005 - 00h00

Mevrouw, -of meneer- er is niets mis met u. Dit zinnetje, of een gelijkaardige opmerking, krijg je vaak te horen bij de arts na een check-up waarbij er niets abnormaals aan het licht kwam. Maar dergelijke mededelingen worden niet altijd goed onthaald...

Denkbeelden die uw dromen in de weg staan Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Een mening of denbeeld is iets wat u gelooft, ook al zijn er geen bewijzen voor. Meningen vormen het fundament dat ons in staat stelt om geestelijk en sociaal te functioneren. Sommige zijn positief en hebben we nodig, maar andere beperken ons. Soms h...

Projectie, een afweermechanisme... Geüpdatet op 17/03/2009 - 00h00

Afweermechanismen zijn onvrijwillige en onbewuste processen waardoor men gemakkelijker hevige angstgevoelens kan onderdrukken. Projectie is een veelvoorkomend afweermechanisme dat gemakkelijk waar te nemen is.

Meer artikels