PUBLICITÉ

Nierkanker: naar een 'antirecidiefvaccin'

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00
-A +A

Eén van de typische kenmerken van nierkanker is dat de kans om te hervallen groot is. Vandaar dat onderzoekers op het idee zijn gekomen om een vaccin te ontwerpen dat de recidiefrisico's vermindert.

PUB

Wie genezen is van nierkanker, loopt 50 % risico om te hervallen. Helaas bestaat er momenteel geen enkele doeltreffende adjuvante behandeling om dat te vermijden. Wel weten we dat niertumoren in bepaalde gevallen gevoelig zijn voor de effecten van het immuunsysteem. Vandaar dat onderzoekers op het idee zijn gekomen om die nieuwe piste te verkennen: het immuunsysteem stimuleren met behulp van een vaccin, om op die manier tumorrecidieven te voorkomen.

Zodra de vaccinproductietechniek gevalideerd was - het vaccin wordt individueel geproduceerd op basis van de eigen tumorcellen van de patiënt - , werden 558 vrijwilligers gerekruteerd met nierkanker. Ze moesten allemaal een chirurgische ingreep ondergaan. Na deze behandeling kreeg de helft van de patiënten het vaccin toegediend, de anderen een placebo. De vrijwilligers werden gedurende zes jaar om de zes maanden onderzocht om het recidiefrisico te evalueren. Zes jaar na de ingreep was 67 % van de ingeënte patiënten nog altijd niet hervallen, terwijl dat bij de vrijwilligers in de controlegroep slechts 50 % was.

Het vaccin levert dan ook gunstige resultaten op. Het onderzoek zal worden voortgezet, in de hoop dat dit binnenkort een doeltreffende behandeling oplevert.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00 The Lancet, 363 : 594-599 ; 583-584, 21 februari 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De eerste stap naar een antinicotinevaccin Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Het gaat om een nieuwe rookstopmethode : een antinicotinevaccin . Het idee is eenvoudig: ervoor zorgen dat de roker antilichamen produceert tegen nicotine . Daardoor kan die niet in de hersenen terechtkomen, want de trek in sigaretten zou kunnen verm...

Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt d...

De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Een nieuw vaccin tegen urineweginfecties Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Deze idee wint steeds meer veld, als we de onderzoeksresultaten mogen geloven van een Amerikaans team. Dat ontdekte onlangs een middel om het vaginale slijmvlies immuun te maken voor urineweginfecties.

Meer artikels