PUBLICITÉ

Nierkanker: hoe opsporen en voorkomen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/11/2015 - 23h47
-A +A

Nierkanker komt vrij zelden voor. Deze kanker is goed voor amper 2 tot 3% van de kankers. De ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50, en meer bij mannen dan bij vrouwen. De tumor wordt meestal toevallig vastgesteld, omdat er geen duidelijke klinische symptomen aan verbonden zijn. Het meest voorkomende teken dat wijst op een mogelijke nierkanker is bloed in de urine.

PUB

De diagnose van nierkanker wordt vaak laattijdig gesteld

Nierkanker kan lange tijd asymptomatisch bestaan. Dat wil zeggen dat de kanker zich sluipend ontwikkelt zonder dat er een bepaalde aanwijzing is. De diagnose wordt daardoor vaak erg laat gesteld en meestal ook toevallig naar aanleiding van een echografie van de buik, een radiografie of een scan, die om een andere reden wordt gemaakt. De kanker wordt zelden vastgesteld voor het 50ste levensjaar. Maar het meest voorkomende alarmsignaal is de aanwezigheid van bloed in de urine.
Soms, maar veel minder vaak, wordt de aandoening gesignaleerd door pijn in de lendenstreek. Koorts, al dan niet gepaard gaand met gewichtsverlies, kan dan een aanwijzing zijn.

Nierkanker: behandeling via chirurgie en anti-angiogeneseremmers

De behandeling is in de eerste plaats chirurgisch en bestaat erin dat de uitgezette nier wordt weggehaald. Soms worden er bijkomend nog klieren weggehaald. De prognose is gunstig als de niertumor gelokaliseerd is, klein is en als er geen uitzaaiingen zijn.

Nierkanker reageert helaas nauwelijks op chemotherapie en radiotherapie. Vandaag gebruikt men zogenaamde angiogeneseremmers, dat zijn geneesmiddelen die de groei van de bloedvaatjes belemmeren die de tumor voeden. De tumor stikt daardoor als het ware en kan zich niet verder ontwikkelen. Ook immunotherapie kan hier aangewezen zijn.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 03/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/11/2015 - 23h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Heb ik nierkanker? Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

Nierkanker komt vrij zelden voor en treft meer mannen dan vrouwen. De meeste gevallen worden vastgesteld bij 50-plussers. De kanker ontwikkelt zich sluipend en wordt vaak toevallig ontdekt. Toch zijn er factoren die ons kunnen waarschuwen. Wat zijn d...

Alcohol: een risicofactor voor longkanker? Geüpdatet op 29/11/2001 - 00h00

De bijdrage van tabak tot het ontstaan van longkanker is duidelijk en sedert lange tijd aangetoond, maar de rol van alcohol blijft omstreden. Alcohol als risicofactor voor longkanker is des te moeilijker aan te tonen dat grote rokers, dus personen di...

Meer artikels