PUBLICITÉ

Nicotinevervangers

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/01/2004 - 00h00
-A +A

Stoppen met roken, het gevoel van vrijheid dat u zult ervaren, is gewoon onbetaalbaar. Een overzicht van nicotinevervangers.

PUB

De doeltreffendheid van nicotinevervangers in vergelijking met een placebo is duidelijk bewezen: het slaagpercentage ligt na zes maanden dubbel zo hoog. Na één jaar zijn 18 % van de rokers die behandeld zijn met nicotinevervangers gestopt, tegen 10 % in de placebogroep. Nicotinevervangers veroorzaken geen cardiovasculaire accidenten, ook niet bij patiënten met kransslagaderaandoeningen, hoge bloeddruk of arteriitis. Ze worden momenteel nog altijd niet terugbetaald.

Kauwgom

Kauwgom bestaat in twee dosissen: 2 en 4 mg. De vrijgegeven dosis nicotine bedraagt ongeveer 1 mg bij kauwgom van 2 mg en iets minder dan 2 mg bij kauwgom van 4 mg. De kauwgom is verkrijgbaar in verschillende smaken (menthol, sinaasappel, …). De nicotine die vrijkomt, wordt opgenomen door het mondslijmvlies. Toch ligt het nicotinegehalte in het plasma lager dan bij een sigaret. Nicotinekauwgom mag niet als gewone kauwgom beschouwd worden, maar moet zeer langzaam gekauwd worden, en het speeksel mag niet ingeslikt worden, anders kan de patiënt mond- of maagklachten krijgen. Het risico dat de tabaksverslaving verandert in kauwgomverslaving bestaat, maar is miniem. Bij sommige patiënten kan de tandprothese loskomen bij het gebruik van deze gom.

Pleisters

Dit transdermale systeem is ontwikkeld om problemen bij het gebruik van kauwgom te vermijden. Pleisters zijn immers gebruiksvriendelijk, wat de therapietrouw bevordert. Om de kans op een lokale huidreactie te verkleinen, is het aan te raden om de pleister elke dag op een andere plaats aan te brengen. Sommige 24-uurspleisters geven 21 mg nicotine af per dag. Andere, die gedurende 16 uur gedragen worden, geven 15 mg per dag af.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/01/2004 - 00h00 Recommandations de bonne pratique, " Les stratégies thérapeutiques médicamenteuses et non médicamenteuses de l'aide à l'arrêt du tabac ", Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (Adviezen, " Therapeutische strategieën - zowel medicamenteus als niet-medicamenteus - bij het stoppen met roken ", Frans agentschap voor de sanitaire veiligheid van gezondheidsproducten), mei 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken: actie! Gepubliceerd op 12/09/2014 - 11h26

Er doen heel wat hardnekkige misverstanden de ronde over roken en nicotinesubstituten en die kunnen ervoor zorgen dat men er niet in slaagt om te stoppen met roken. Hier is de gelegenheid bij uitstek om uw kennis te testen.

Meer artikels