PUBLICITÉ

Nicotinevervangers onder de loep: tien vragen en antwoorden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 14/06/2011 - 15h55
-A +A

Stoppen met roken is moeilijk, maar haalbaar. Nicotinevervangers kunnen, samen met de opvolging door uw arts, uw slaagkansen helpen vergroten. Hieronder vindt u de antwoorden op enkele vragen die rokers hebben bij nicotinevervangers.

PUB

Kan iemand verslaafd raken aan nicotinevervangers?

Er zijn maar enkele gevallen bekend van verslaving aan nicotinevervangers. Het fenomeen is allicht toe te schrijven aan het verschil waarop de nicotine in nicotinevervangers vrijkomt (langzaam en geleidelijk aan) en de manier waarop dat in sigaretten gebeurt (een nicotineshot bij elke trek). Deze – uitzonderlijke - verslaving is hoe dan ook veel minder gevaarlijk dan de eigenlijke rookverslaving. Nicotine alleen veroorzaakt geen kanker en ook geen hartinfarcten.

 

Wat zijn de symptomen van een overdosis nicotinevervangers?

Diarree, misselijkheid, slaapstoornissen, zinderingen, slijmachtige mond, het gevoel te veel gerookt te hebben, enz. Deze symptomen zijn een teken dat de dosis nicotinevervangers lichtjes naar beneden aangepast moet worden.  Op zich zijn de nicotinevervangers niet gevaarlijk.

 

Kan iemand roken met een nicotinepleister?

De orale nicotinevervangers (kauwgom, zuigpastilles) kunnen gebruikt worden bij het progressief stoppen met roken (vermindering van het aantal gerookte sigaretten). De pleisters zijn vooral bedoeld voor wie meteen volledig stopt met roken. Als u toch nog een sigaret rookt terwijl u een pleister draagt, brengt u daarmee uw gezondheid niet in gevaar. U loopt alleen het risico symptomen van overdosis te krijgen. Het feit dat u toch nog naar een sigaret snakt als u een pleister draagt, wijst er wel op dat de pleister te licht gedoseerd is.

Concreet is het beter dat u sporadisch naar een sigaret grijpt en daarna doorgaat met het rookstopprogramma dan dat u de pleister wegneemt en er de brui aan geeft!

 

Zijn nicotinevervangers voor sommige mensen af te raden?

Nicotinevervangers zijn af te raden bij kinderen jonger dan 15, bij niet-rokers en bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen.

Bij sommige ziektes zijn medisch advies en medische opvolging noodzakelijk. Dat is het geval bij leverinsufficiëntie en/of ernstige nierinsufficiëntie en bij een zich ontwikkelende maagzweer of zweervorming in de twaalfvingerige darm.

Nog belangrijk om te weten: nicotinevervangers kunnen ook de bijwerkingen van sommige geneesmiddelen (diuretica, insuline, bètablokkers…) versterken of verminderen. Vraag dus veiligheidshalve raad aan uw arts als u medicatie neemt

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 14/06/2011 - 15h55

Frans Instituut voor Gezondheidspreventie en -educatie (Inpes), praktische gids « J’arrête de fumer, des méthodes pour y parvenir », mei 2011, www.inpes.sante.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Nicotinevervangers Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Stoppen met roken, het gevoel van vrijheid dat u zult ervaren, is gewoon onbetaalbaar. Een overzicht van nicotinevervangers.

Dampen: hoe stoppen met de elektronische sigaret? Geüpdatet op 06/02/2015 - 12h45

U bent gestopt met roken dankzij de elektronische sigaret. Maar nu wilt u ook stoppen met het dampen zelf. Een wijze beslissing, maar let erop dat u niet in de val loopt en door met de elektronische sigaret te willen stoppen opnieuw begint te roken....

Meer artikels