PUBLICITÉ

Nicotine tot in de haren

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

De dosering van het nicotinegehalte in urine of speeksel is geen al te goede methode om passief roken op te sporen. Een nieuwe methode die nicotine in het haar doseert, blijkt efficiënter te zijn.

PUB

Het wordt alsmaar duidelijker dat passief roken schadelijk is voor de gezondheid. Maar de nefaste effecten ervan zijn moeilijk te evalueren. De dosering van het nicotinegehalte in de urine of het speeksel blijkt geen al te goede methode te zijn, en daarom werd gezocht naar andere betrouwbare merkers.

De hele geschiedenis van passief roken in één enkel haar!

De meting van het nicotinegehalte in het haar zou de oplossing kunnen zijn. Het haar groeit immers traag en wordt weinig beïnvloed door de dagelijkse schommelingen in blootstelling aan tabaksrook. Met deze nieuwe methode kan men dus een hele geschiedenis natrekken: 1 cm haar stemt overeen met een blootstelling van één maand. Toch moet rekening worden gehouden met twee factoren:

  • de groeisnelheid van het haar verschilt van persoon tot persoon;
  • sommige scheikundige producten, zoals ontkleuringsmiddelen, veranderen het nicotinegehalte in het haar.
Een originele studie vergeleek deze nieuwe methode met de dosering van het nicotinegehalte in de urine bij 350 kinderen van 3 tot 27 maanden die wegens een aandoening van de luchtwegen in het ziekenhuis werden opgenomen. De resultaten werden vergeleken met een vragenlijst over eventueel roken thuis die door de ouders werd ingevuld. De auteurs besluiten dat de dosering van het nicotinegehalte in het haar de blootstelling aan nicotine beter weerspiegelt.

Opgelet, nicotine dringt overal in.

Deze studie heeft nog iets zeer interessants geleerd. Ouders die niet thuis, maar enkel buiten roken, beschermen hun kinderen niet volledig. Bij deze kinderen werd immers een nicotinegehalte gemeten dat ligt tussen het nicotinegehalte gemeten bij kinderen waarvan de ouders niet roken en dit van kinderen waarvan de ouders thuis roken.Besluit, nicotine dringt overal in: de kleding, de meubels, de uitgeademde lucht...Als men in een plaats rookt, kan men er 12 uur later nog nicotine vaststellen!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 J. Epidemiol. Community Health, Delaimy et coll., 56 : 66-71, 2001.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Longkanker: de nicotine heeft zelfs een invloed op de chemo Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Naast zijn duidelijke rol in het optreden van longkanker vermindert roken ook nog de doeltreffendheid van de chemotherapie. Het is dus cruciaal om te stoppen met roken , en wel om twee redenen: om niet langer aan longkanker te lijden en om ervan te k...

Meer artikels