PUBLICITÉ

Nicotine en uw hart: leve de substituten!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00
-A +A

Na een hartinfarct is het letterlijk van levensbelang om zo vlug mogelijk te stoppen met roken. Pleisters en andere nicotinevervangers zijn daarbij een essentieel hulpmiddel en zijn altijd geïndiceerd, zelfs in hoge dosissen.

PUB

Tabak is rampzalig voor het hart, we kunnen het niet genoeg herhalen. Roken is echter nog gevaarlijker bij personen die een hartinfarct hebben gehad, want die dreigen te hervallen. Elke sigaret doet immers de kransslagaders samentrekken, wat een infarct kan veroorzaken. Wie een infarct heeft gehad, moet dan ook zo vlug mogelijk stoppen met roken. Het is daarbij de vraag of pleisters en andere nicotinevervangers bij verzwakte patiënten niet even gevaarlijk zijn als sigaretten zelf. Het antwoord is duidelijk nee: ze zijn ongevaarlijk omdat ze helpen om een risicogedrag - roken - af te leren.

Niet bang zijn van hoge dosissen

De volgende vraag luidt: welke nicotinedosissen mogen worden toegediend? Wat telt, is stoppen met roken, en hoge nicotinedosissen mogen gebruikt worden om dat doel te bereiken. Het is immers essentieel om geen ontwenningsverschijnselen te krijgen, en die houden aan zolang de nicotinedosis in het bloed te laag is. Anderzijds is het ook zo dat personen die een hartinfarct hebben gehad, meestal ex-rokers zijn die gewend zijn aan een hoog tabaksverbruik. Het is dan ook perfect mogelijk om pleisters aan te brengen in hoge dosissen en kauwgom te gebruiken als dat nodig blijkt.

Niet bang zijn om af te wijken van het schema

U hoeft evenmin bang te zijn om af en toe eens te "zondigen". Als u toch een sigaret opsteekt, is dat geen drama, zolang u uw antirookprogramma maar voortzet. U mag met andere woorden nooit stoppen met te stoppen. Het is als een loopwedstrijd op de lange afstand: het is niet omdat u valt of steken krijgt in de zij, dat u gediskwalificeerd bent. Ten slotte is het een absolute must om u te laten begeleiden door een tabacoloog of door uw huisarts. Ze zullen u advies geven om de dosis van uw nicotinevervangers aan te passen. Hun hulp is belangrijk om vol te houden en de eerste drie maanden door te komen. Laat u ook ondersteunen door uw omgeving. Stoppen met roken is in: u zult als een held beschouwd worden!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00 Praktische gids 'J'arrête de fumer' ('Ik stop met roken'), INPES ; www.tabac-info.net.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken: wat werkt er? Gepubliceerd op 05/06/2012 - 10h54

Er bestaat geen wonderrecept om te stoppen met roken. Stoppen met roken is lastig en elke roker moet de methode(s) vinden en toepassen die hem het beste liggen . Toch bestaan er technieken om te stoppen die bij de grote meerderheid van de kandidaten...

De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h47

Stoppen met roken met behulp van de elektronische sigaret is efficiënt. Met zijn aanpak kunt u de vele valkuilen ontwijken en op de juiste manier kennismaken met het dampen, de sleutel tot succes. We hadden een interview met dr. Philippe Presles, hoo...

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder entho...

Meer artikels