PUBLICITÉ

Neus-keelholteontsteking bij baby's

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
-A +A

Rinofaryngitis komt zeer vaak voor bij kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Het is een ontsteking van het slijmvlies van de neusholten tot de keelholte. Deze onschuldige aandoening verdwijnt meestal spontaan na enkele dagen. Toch is het opletten geblazen voor complicaties.

PUB

Het is voor baby's moeilijk om te ontsnappen aan al die virussen en bacteriën die 's winters welig tieren. Toch is het door erdoor geplaagd te worden, dat ze geleidelijk hun weerstand verwerven en trainen, en zich kunnen aanpassen aan hun omgeving.

Een rinofaryngitis is even frequent als banaal. Ze leidt tot de afscheiding van helder neusvocht dat vervolgens overvloediger en geelachtig wordt. Uw kind begint te hoesten, meteen het signaal dat het slijm is doorgedrongen tot diep in de keel. Bij baby's gaat de ziekte soms gepaard met matige koorts, zachte stoelgang en lichte klieren in de hals. Rinofaryngitis wordt meestal veroorzaakt door een virus en evolueert na enkele dagen gunstig. Is de koorts echter hoger of houdt ze drie of vier dagen aan, dan moet u uw kinderarts raadplegen. Rinofaryngitis kan immers een superinfectie doen ontstaan en tot complicaties leiden zoals een oorontsteking (otitis), bronchitis of laryngitis.

Welke behandeling?

Het eerste wat u moet doen, is ervoor zorgen dat uw baby gemakkelijker kan ademen, door zijn neusgaten tweemaal per dag te reinigen met fysiologisch serum of een spray op basis van zee- of bronwater. Dankzij deze behandeling kan het slijm gemakkelijker weg en kunnen complicaties beter vermeden worden. Zorg voor voldoende luchtbevochtiging in zijn kamer. Verhoog lichtjes zijn hoofdeinde met een hoofdkussen, zodat hij 's nachts of tijdens zijn siësta gemakkelijker kan ademen. Antibiotica zijn niet noodzakelijk, want de infectie is viraal en niet bacterieel. Ze kunnen wel gebruikt worden om bacteriële superinfecties te bestrijden. Bij recidiverende rinofaryngitis moet er gezocht worden naar allergische diathese, amandelhypertrofie, verminderde weerstand of ijzertekort.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Otitis: pijnlijke oren Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Otitis is een ontsteking van de verschillende gehoorgangen en -holten. De meest voorkomende vorm bij kinderen is een acute middenoorontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dit type ontsteking zeer frequent voor in de vroege kinderjar...

Bronchiolitis: soms goedaardig, altijd beangstigend Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elke winter worden meer dan 70.000 baby's getroffen door deze aandoening, die tot overvolle spoedgevallendiensten leidt. In de meeste gevallen volstaan enkele sessies ademhalingskinesitherapie echter om de bronchiën van uw baby vrij te maken.

Hoesten bij baby’s: maak komaf met de hardnekkige opvattingen! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Hoesten is een natuurlijke reactie die haar nut heeft. Het is een mechanisme dat overmatige neus- en bronchiënafscheiding bestrijdt. Ook al geeft hoesten ongemakken, het absoluut willen stoppen is niet verstandig. Hoestmiddeltjes en andere slijmoplos...

Meer artikels