PUBLICITÉ

Netverbonden medische toestellen: de nieuwe gezondheidsrevolutie!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/03/2014 - 17h18
-A +A

Er bestaan nu al tal van medische hulpmiddelen die met het internet verbonden zijn en er zullen er ongetwijfeld nog veel meer volgen. Ze zullen ons leven en de manier waarop we omgaan met onze eigen gezondheid grondig veranderen.

Door beter naar ons eigen lichaam te luisteren en de gezondheidstips beter te volgen, kunnen ziektes vroegtijdig worden vastgesteld en kan er dus een betere behandeling volgen.
De met het internet verbonden toestellen zijn daarnaast ook een geweldig hulpmiddel in de gezondheidspreventie.
Ook voor zieken en hun artsen zijn deze netverbonden toestellen een kostbare hulp.

PUB

Netverbonden voorwerpen, "quantified self": een revolutie voor onze gezondheid

Intelligente gezondheidsitems waren in 2013 goed voor 60% van de markt van de draagbare netverbonden voorwerpen.

Hoe werkt een met internet verbonden voorwerp?
Elk voorwerp is voorzien van sensoren die informatie sturen naar een mobile app of een service op het web.

Meer zelfinzicht en betere opvolging en sturing van de gezondheid.
Sommige met internet verbonden voorwerpen zijn voor puur persoonlijk gebruik (conditie meten, vooruitgang in een sportdiscipline, vermageren, enz.), andere kunnen ingelast worden in een strategie van globale zorgverlening aan de patiënt (medicatie goed nemen, bloeddruk controleren, hartslag meten, bloedsuikerspiegel meten, enz.). 

In al die gevallen bevorderen de aangesloten voorwerpen de zelfkennis en helpen ze de gezondheid opvolgen en verbeteren.
Dankzij deze intelligente voorwerpen kunnen we gegevens over onze gezondheid automatisch registreren (het aantal stappen dat we op een dag doen, meten van de bloeddruk, enz.) en die makkelijk volgen zonder dat we ze hoeven te begrijpen of analyseren. De gehaltes, metingen en evolutiecurven, enz. Alles gebeurt rechtstreeks via het toestelletje. Een rekenmachine is niet meer nodig!

Screening, waarschuwing
Dankzij de follow-up die met het aangesloten voorwerp gebeurt (bloeddrukmeter, hartslagmeter, hartritme, enz.) wordt iemand gewaarschuwd zo gauw zijn gegevens in het rood komen (te hoge bloeddruk, te snelle pols, hartritmestoringen, enz.). Hij kan daarop reageren en contact opnemen met zijn arts.
Bij het medisch bezoek kan de patiënt de geregistreerde gegevens doorgeven aan zijn arts. Die krijgt zo kostbare informatie die hem helpen om de diagnose te stellen. Hij kan namelijk aan de gegevens die hij tijdens de consultatie verzamelt de gegevens toevoegen die de voorbije dagen door het aangesloten toestel geleverd zijn. 

Coaching
Netverbonden toestellen zijn gekoppeld aan diensten voor coaching. We kunnen onze gezondheid dus beter in handen nemen door bepaalde doelstellingen vast te leggen en die via diverse maatregelen stap voor stap nastreven.

Welke intelligente gezondheidsitems bestaan er om onze gezondheid beter te volgen?

Armbandjes: dé sterren onder de netverbonden voorwerpen

De grote trend op het gebied van intelligente gezondheid zijn de armbandjes. Ze bestaan voor verschillende doeleinden, vergroten de autonomie van de persoon en kunnen permanent worden gedragen.

  • Sommige leveren gegevens over lichamelijke activiteit (aantal stappen en kilometers op een dag, tempo en type van verplaatsingen, aantal verbruikte calorieën, enz.) en geven aan of iemand zijn doel al dan niet heeft bereikt en hoe hij dat doel kan halen.
  • Andere armbandjes meten het niveau van blootstelling aan de zon, waarschuwen als er gevaar is voor zonnebrand (ze worden volgens het huidtype ingesteld), geven aan welke beschermingsfactor van zonnecrème iemand nodig heeft of waarschuwen als iemand beter een hoedje of een pet opzet. Allemaal maatregelen dus om de huid beter te beschermen tegen de nefaste effecten van de UV-straling.
  • Nog andere armbandjes - ze zijn traditioneler, maar even intelligent – registreren het aantal hartslagen, de kwaliteit van de slaap en tal van andere vitale parameters. 

De aangesloten weegschaal: een populair item

Er bestaan intelligente weegschalen waarmee u uw gewicht en uw BMI (body mass index) kunt volgen. De informatie wordt automatisch doorgestuurd naar een smartphone of een pc. Met dit type weegschaal kunt u uw gewichtscurve volgen en u concentreren op de doelstellingen die u wilt halen. Daarbij wordt rekening gehouden met uw ideale gewicht. Ook de vorderingen worden gemeten. Sommige merken bieden daarnaast nog online coaching aan.

De intelligente tandenborstel

Deze Franse uitvinding geeft een aantal parameters door over de manier waarop u uw tanden poetst. De sensoren in de tandenborstel geven onder meer informatie over de duur van elke poetsbeurt en over de zones die het minst gereinigd worden.

U krijgt ook tips op maat om de situatie te verbeteren, zoals welke bewegingen u moet doen, waar u langer moet poetsen, enz. 

Intelligente kledij

In sommige kledingstukken zitten sensoren die bestand zijn tegen de wasmachine en die permanent uw hartslag meten.

Andere sensoren die verwerkt zijn in babykledij geven de lichaamstemperatuur van het kindje aan, het ademhalingsritme, of het zich in zijn bed omdraait of huilt, enz. De informatie wordt naar de smartphones van de ouders gestuurd.

Slaapsensoren

Ze kunnen onder de matras worden gelegd en registreren dingen zoals uw bewegingen, slaapgewoonten, slaapcycli, hartslag, enz.

Andere sensoren die zijn ingebouwd in een designvoorwerp voor op het nachttafeltje registreren de temperatuur in de kamer en licht of lawaai. U krijgt daarna tips om uw slaap te verbeteren en het moment dat u wakker wordt zo te programmeren dat het in betere omstandigheden verloopt. Dat laatste gebeurt door de verspreiding van licht in de kamer. Dat licht wordt geleidelijk aan sterker zodat u op het optimale moment in uw slaapcyclus ontwaakt.

De vermageringsvork

Deze vork is ontwikkeld om het tempo waarin iemand eet te vertragen en zo de calorieopname te verkleinen (het is ingesteld om elke 10 seconden een hap te nemen). De vork werd oorspronkelijk ontwikkeld in het kader van een medisch programma voor mensen met obesitas.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/03/2014 - 17h18

Consumer Electronics Show (CES), Las Vegas, janvier 2014, http://www.atelier.net/sites/default/files/2013_12_04_-_sondage_ifop_objets_connectes_e-sante_by_atelier_1.pdf, http://www.atelier.net/sites/default/files/20131205-afp.pdf, http://healthcare.orange.com/a-la-une/a-la-une/infographie-le-boom-des-objets-connectes-en-sante, http://www.pourquoidocteur.fr/Une-montre-connectee-pour-detecter-les-crises-cardiaques-5455.html

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tien vuilste plaatsen in uw woning Geüpdatet op 03/10/2014 - 14h44

Hoe zit het met de hygiëne in huis? We hoeven daarom nog geen «poetsmaniakken» te worden, maar sommige plaatsen in huis kunnen misschien wel wat beter qua hygiëne en verdienen wat meer aandacht. Maar wat zijn nu die plekken of voorwerpen die het makk...

Hoe kiest u een bloedglucosemeter? Geüpdatet op 12/12/2014 - 13h13

Hebt u diabetes en moet u zich een bloedglucosemeter aanschaffen? De bedoeling van zo’n toestel is om het suikergehalte in uw bloed te meten zodat u uw diabetes goed onder controle kunt houden. Maar hoe kiest u een bloedglucosemeter ? Met welke crite...

Meer artikels