PUBLICITÉ

Netheid? Ja, maar zonder te overdrijven!

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 19/04/2011 - 09h52
-A +A

Hygiëne en netheid zijn onze beste bondgenoten op weg naar een goede gezondheid. Elke arts zal u vertellen dat onze gemiddelde levensduur de voorbije eeuwen aanzienlijk gestegen is dankzij netheid en een goede hygiëne. Dit geldt in ieder geval in onze westerse wereld. En toch zijn we erin geslaagd om té proper te gaan leven…

PUB

Zijn we te proper?

Er is tegenwoordig regelmatig sprake van een theorie volgens dewelke kinderen die op jonge leeftijd niet blootgesteld werden aan voldoende microben of bacteriën, later meer risico lopen op immuniteitsstoornissen. De enorme stijging van het aantal gevallen van allergie en astma zou men als volgt kunnen verklaren: een immuunsysteem dat op jonge leeftijd onvoldoende op de proef werd gesteld, keert zich uiteindelijk tegen het eigen lichaam. Deze hypothese werd nog niet bewezen, maar ze werd ook niet helemaal tegengesproken door de bestaande studies. Wat moeten we hieruit dan concluderen?

 

Redelijk zijn wanneer het om netheid gaat…

Netheid en hygiëne zijn weliswaar belangrijk, maar we mogen er geen absolute prioriteit van maken. Als een baby een voorwerp dat op de grond heeft gelegen, in zijn mond stopt, of als een kind dat buiten speelt zich begint vuil te maken, moeten we niet beginnen te panikeren. Hoewel het belangrijk is dat het proper is in huis, is het zeker overbodig om zich hierover zorgen te maken. Het is ook helemaal niet nodig om geld te investeren in producten waarvan men ons vertelt dat ze 99% van de bacteriën uit de weg ruimen! Ook kleine kinderen zonder gezondheidsproblemen hebben geen behoefte aan een steriele omgeving. Straffer nog: een studie (1) heeft aangetoond dat het veelvuldig gebruik in een woning van onderhoudsproducten slecht is voor de gezondheid. Het risico op astma stijgt met de helft als die producten meer dan eenmaal per week worden gebruikt en verdubbelt als men ze meer dan viermaal per week gebruikt! Doe dus het huishouden met gezond verstand: maak regelmatig schoon, maar niet te vaak, gebruik eerder zachte producten en hou u aan de volgende nuttige tips:

  • Laat vochtige voorwerpen drogen.
  • Trek uw schoenen uit voordat u het huis binnengaat.
  • Ruim meteen op wat microben of bacteriën zou kunnen overdragen: gebruikte zakdoeken, vuile luiers, enz.
  • Zorg ervoor dat iedereen in het gezin de gewoonte aanneemt om regelmatig, en zeker vóór de maaltijden, zijn handen te wassen.

Bronnen: Bloomfield, SF., "Clinical and Experimental Allergy, 2006

(1) Zock, JP., American Journal of respiratory and critical care medicine, juni 2007

Post gepubliceerd door Marion Garteiser op 19/04/2011 - 09h52
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astmalijders: eet meer vitamine D! Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

Volgens een recente studie verergert een gebrek aan vitamine D de symptomen van astma en maakt het de behandeling minder doeltreffend.

Dierenvoeding: definitief verbod op antibiotica Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

De enige vier antibiotica die nog gebruikt werden als groeibevorderaars om dieren vet te mesten, zijn voortaan verboden. Het gaat hier om de laatste fase van het proces om antibiotica voor niet-therapeutische doeleinden te bannen. De maatregel past i...

Astma: eet meer fruit en groenten! Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Misschien worden fruit en groenten wel dé medicijnen van dit begin van de eeuw... Na opmerkelijke resultaten met betrekking tot de preventie van kanker zijn er nu aanwijzingen dat deze producten ook doeltreffend zijn ter preventie van astma .

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Meer artikels