PUBLICITÉ

Netelroos: misschien is het wel van de stress!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/01/2013 - 14h33
-A +A

Jeukt uw huid en staat ze vol knobbeltjes of rode plekken alsof u ermee door de brandnetels hebt gelopen?

Misschien heeft u wel netelroos door de stress!

Het is alvast een spoor om te volgen als u de juiste oorzaak - een allergie - van netelroos niet vindt.

PUB

20% van de mensen krijgt vroeg of laat netelroos

Netelroos is een sterk verspreide huidaandoening die gekenmerkt wordt door uitslag (ovalen, rode of witte vlekjes) en jeuk.

Deze huidreactie wordt veroorzaakt door het vrijkomen van histamine, een stof die ontstekingen uitlokt en geproduceerd wordt door de mastocyten, de immuuncellen van de huid.

Netelroos is meestal onschadelijk en verdwijnt meestal ook vanzelf na enkele uren of dagen.
Maar soms is de huidaandoening hardnekkig, komt ze terug en lijdt de levenskwaliteit er onder. Dan spreken we van chronische netelroos.

U doet er hoe dan ook goed aan om altijd de oorzaak te achterhalen. Zo voorkomt u recidieven van netelroos.

 

Allergische netelroos: de meest voorkomende vorm van netelroos

Opgelet: netelroos die gepaard gaat met ademhalingsproblemen, een gezwollen keel of druk op de borst is een medisch noodgeval. Het kan dan gaan om een anafylactische shock.  Bel in dat geval meteen de 100!

  • Meestal is netelroos een allergische reactie op een insectenbeet, voedsel (eieren, schaaldieren, noten enz.), pollen, dierlijke haren, schimmel enz.
  • Netelroos kan ook een bijwerking zijn van een geneesmiddel (niet-steroïde ontstekingsremmers, antibiotica, anesthesie, bloeddrukverlagend middel, morfine, codeïne enz.).
  • Ook bepaalde factoren kunnen netelroos uitlokken, vooral dan huidirritatie (rubber, cosmetica enz.), maar ook koude, warmte, de zon, infecties, intense lichaamsbeweging, een trauma en … stress!

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/01/2013 - 14h33 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/01/2013 - 14h33

http://www.dermatonet.com. Société française de dermatologie, http://dermato-info.fr/. Haute autorité de santé, http://www.has-sante.fr/portail/jcms/c_272211/prise-en-charge-de-l-urticaire-chronique.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is zonne-urticaria precies? Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h13

Urticaria of netelroos is een huidaandoening, een dermatose met de medische term. De ziekte is vaak het gevolg van een allergische reactie. De factoren die urticaria kunnen uitlokken zijn heel divers. De zon is er een van, vandaar ook de naam zonne-u...

Als stress ons dicht op de huid zit … Gepubliceerd op 27/04/2017 - 09h48

Het is ondertussen overtuigend wetenschappelijk bewezen: stress en huidproblemen kunnen zeer nauw samenhangen. De concrete vraag luidt alleen: via welke mechanismen kan onze psyche inwerken op onze huid? En kunnen we dan huidziekten aanpakken via ‘me...

Latex, de grote boosdoener Geüpdatet op 10/06/2003 - 00h00

Het is bekend dat allergieën elk jaar terrein winnen. Bij sporters is latex daarvan een treffend voorbeeld: één op de vijf atleten heeft last van een latexallergie.

Meer artikels