PUBLICITÉ

Netelroos is geen allergie!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 02/10/2015 - 15h39
-A +A

Netelroos of urticaria komt heel veel voor. Zo’n 80% van de mensen die de ziekte hebben, beschouwen ze ten onrechte als een allergie. Dat zet ze op het verkeerde spoor en leidt vaak tot een foute diagnose. Patiënten met chronische netelroos consulteren tot vier gezondheidsprofessionals voor ze een geschikte behandeling krijgen. De rode bultjes, de blaasjes en de felle jeuk hebben nochtans een zware impact op hun levenskwaliteit, en dat heeft zware gevolgen voor hun privé- en sociale leven.

PUB

Netelroos  is een veel voorkomende ziekte die vaak jongeren en vrouwen treft

Zo’n 15 tot 20% van de bevolking heeft netelroos, dat betekent dat bijna één op de vijf mensen minstens één keer in zijn leven een opstoot van netelroos doet. Daarmee is netelroos de meest voorkomende aandoening. Jongeren tussen 20 en 40 jaar, en vrouwen in het algemeen, krijgen het vaakst chronische netelroos. En het aantal patiënten blijft toenemen. Dat blijkt uit het stijgend aantal consultaties bij dermatologen voor chronische netelroos. De aandoening wordt nochtans nog te vaak als een allergie beschouwd. Het klopt weliswaar dat de ziekte het meest voorkomt bij mensen met een allergische aandoening - zoals rhinitis, astma of atopische dermatitis - maar de zaak is iets ingewikkelder dan dat.

En 80% van de patiënten consulteren wel twee tot vier een gezondheidsprofessional (huisartsen, allergologen en dermatologen) voor ze de juiste diagnose te horen krijgen.

Chronische of acute netelroos?

Netelroos manifesteert zich door huiduitslag die rode bultjes en blaasjes veroorzaakt - meestal op de armen en benen - en die felle jeuk geeft. Ook oedemen die opzwelling van de huid en de slijmvliezen veroorzaken, komen in het gezicht heel vaak voor (lippen, oogleden, tong, enz.), maar ook op de handen, de voeten en de uitwendige geslachtsdelen.

Chronisch of acuut: minder dan of langer dan zes weken

We spreken van acute netelroos als de symptomen minder dan zes weken blijven bestaan en van chronische netelroos als de symptomen langer dan zes weken aanhouden.

De oorzaken van netelroos worden maar in 20 tot 30% van de gevallen achterhaald. We weten wel dat er veel uitlokkende factoren zijn, zoals  het eten van bepaalde levensmiddelen, geneesmiddelen, blootstelling aan koude of warmte, aan sommige producten, aan virussen, insectenbeten, enz.

Ook druk kan netelroos uitlokken, maar die verschijnt dan pas achteraf, meestal na enkele uren. Dat kan op de schouders zijn na het dragen van een rugzak, op de handen na gebruik van een werktuig, op de voeten na een lange wandeling, enz. « Soms krijg ik gewoon door tegen de rugleuning van een stoel te leunen, door een iets te spannend kledingsstuk aan te trekken of door een balpen vast te houden aan het eind van de dag rode plekken op mijn borst, mijn benen of een beetje overal op mijn lichaam. Die plekken jeuken zo fel dat ik niet kan slapen, me niet kan aankleden en geen sokken aan kan doen door de oedemen», vertelt Sophie, een vrouw van 49 jaar die al drie jaar kampt met zogenaamde druk-urticaria of netelroos als gevolg van druk. 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 02/10/2015 - 15h39

Werelddag Netelroos, Astma & Allergieën, 4 augustus 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Wat is zonne-urticaria precies? Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h13

Urticaria of netelroos is een huidaandoening, een dermatose met de medische term. De ziekte is vaak het gevolg van een allergische reactie. De factoren die urticaria kunnen uitlokken zijn heel divers. De zon is er een van, vandaar ook de naam zonne-u...

Meer artikels