PUBLICITÉ

Neofobie bij kinderen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/03/2006 - 00h00
-A +A

"Ik lust het niet." Als u kinderen hebt, moet u vaak dat refreintje aanhoren tijdens het eten! U mag u nog zo uitsloven om hun evenwichtige en lekkere maaltijden voor te schotelen, er helpt geen lievemoederen aan: ze trekken een vies gezicht en that's it… Vanwaar die reactie, terwijl ze goed weten dat u toch alleen maar het beste met hen voor hebt?

PUB

Voeding is een leerproces. Een zuigeling krijgt borstvoeding of flesjes. De smaak van moedermelk hangt af van wat de moeder eet, in tegenstelling tot gehumaniseerde melk, die altijd hetzelfde smaakt. Dat spoort de baby niet aan om diverse smaken te ontdekken. Vandaar dat hij bruusk geconfronteerd wordt met allerlei geuren en smaken zodra hij lepelvoeding krijgt. Dat leidt ertoe dat hij een paar jaar lang een zogenaamde neofobie vertoont: een afkeer van nieuwe en dus onbekende eetwaren. Die neofobie begint rond twee jaar en is het ergst tussen vier en zeven jaar.

Neofobie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het kind wil zich laten gelden. En aangezien het volledig afhankelijk is van volwassenen, is voedsel weigeren een geliefd "machtsinstrument"! Het bewijst daarmee dat het nee kan zeggen... en laat geen gelegenheid voorbijgaan om dat ook op andere manieren te doen!
  • Het gaat op zoek naar zekerheid en wil geen risico's nemen door dingen te eten die het niet kent. Het wil weten wat het naar binnen werkt, want da's een geruststelling.
  • Als u hem dwingt om tegen zijn zin dingen op te eten, kan het geblokkeerd raken!
  • Het is van nature aangetrokken tot gesuikerde eetwaren, want die geven meteen een heel prettig gevoel. Het is niet vertrouwd met andere, op het eerste gezicht minder aangename smaken: zout, bitter, zuur...

Hoe kunt u uw kind helpen om zijn smakenpalet uit te breiden?

  • Hem verplichten om een heel klein hapje te nemen, zonder hem te dwingen om alles op te eten.
  • Uitleggen dat er eetwaren bestaan die hij de eerste keer niet zal lusten, maar uiteindelijk toch graag zal mogen door er af en toe van te proeven.
  • Hem concrete voorbeelden geven: "Vroeger had ik een afkeer van roquefort, maar nu ben ik er dol op!"
  • Hem verbieden om te zeggen: "Ik lust het niet...." en dat te herhalen. Je kunt immers pas weten of je iets lust of niet als je het minstens twaalf keer geproefd hebt! Leg hem dat duidelijk uit. Zijn reactie zal misschien luiden: "Momenteel hou ik er nog niet van, ik proef alleen maar!"
  • Hem toch het recht geven om één of twee producten absoluut niet te lusten en dat respecteren. We hebben toch bijna allemaal wel een paar gerechten waar we onze neus voor optrekken!
  • Het belang van gezonde voeding uitleggen. Eten is niet alleen een plezier, maar ook een noodzaak en een manier om gezond te blijven.
  • Uw kind een afwisselende voeding voorschotelen.
  • Hem uitleggen waar een bepaald product vandaan komt, zodat hij er interesse voor krijgt.
  • Hem nooit dwingen om zijn bord leeg te eten als hij geen honger meer heeft.
  • Zijn smaak verfijnen: "Proef eens van die twee appels. Ze hebben niet dezelfde smaak, want het zijn twee verschillende soorten..."
En last but not least: geef zelf het goede voorbeeld! Als u daar af en toe wat tijd voor uittrekt, helpt u uw oogappel een heel eind om een gezonde basis te leggen voor de toekomst. Op die manier groeit hij uit tot een gezonde volwassene die het belang inziet van lekkere en tegelijk evenwichtige voeding.
Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/03/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeilijke kinderen: neem het probleem ernstig! Geüpdatet op 02/09/2015 - 13h08

Ouder zijn van een kind dat moeilijk doet aan tafel en heel weinig lust: het is soms een ware nachtmerrie. Uit een recente studie blijkt echter dat dit gedrag ernstig moet worden genomen. Eetproblemen kunnen immers wijzen op echte psychiatrische prob...

Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Meer artikels