PUBLICITÉ

Nekkramp

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Door meningokokken veroorzaakte infectieziekte, met als ernstigste symptoom nekstijfheid die wordt veroorzaakt door ontstekingsverschijnselen van de ruggenmergs- en/of hersenvliezen. Er zijn thans vaccins ontwikkeld voor de verschillende typen nekkramp, waardoor verwacht kan worden dat de ziekte in de toekomst beteugeld kan worden.

De besmetting vindt plaats door direct contact of door praten of hoesten, waarbij in alle gevallen de bacteriën via de mond het lichaam binnenkomen. Na enige dagen tot een week (incubatietijd) ontstaan algemene ziekteverschijnselen zoals:
- koorts;
- hoofdpijn;
- braken;
- sufheid.

Na enige tijd treden prikkelingsverschijnselen van de ruggenmergs- en hersenvliezen op die gekenmerkt worden door nekstijfheid en andere verschijnselen van prikkeling van de vliezen. Bij buiging van het hoofd worden namelijk de knieën opgetrokken en bij liggende houding kunnen de gestrekte benen niet meer dan 45 graden worden geheven.
Rechtop zitten is slechts mogelijk met steun van beide armen, die achter de rug worden geplaatst.

Een epidemie van nekkramp blijft in het algemeen tot een kleine groep beperkt. De bacteriën kunnen ook worden overgebracht door gezonde personen die de ziektekiemen in neus- en keelslijmvlies herbergen (zogenoemde commensalen). Men schat dat twintig procent van de mensen deze bacterie bij zich heeft zonder er ziek van te worden. In bepaalde groepen en situaties kan dit oplopen tot ongeveer vijftig procent.
Waarom de nekkrampbacterie plotseling actief wordt, dat wil zeggen doordringt tot de hersenen en het ruggenmerg en daar de ziekte opwekt, is niet bekend. Gedacht wordt aan vermoeidheid en een slechte lichamelijke conditie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Alcoholverslaving: medicatie helpt om te ontwennen Geüpdatet op 28/09/2016 - 15h00

Wie een alcoholverslaving heeft, kan gebaat zijn met medicatie . De patiënt neemt die in samenspraak met een arts, die op de hoogte is van het alcoholprobleem. Toch is medicatie alleen nooit een goede oplossing.

Meer artikels