PUBLICITÉ

Nekhernia: opgelet voor met sport!

Geüpdatet door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 09/09/2013 - 18h34
-A +A

Een nekhernia is een vrij courante blessure bij sporters.

Hoe en waarom ontstaat ze?
En vooral: hoe moet ze behandeld worden?

PUB

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is meestal het gevolg van een draaiende nekbeweging die gepaard gaat met hyperextensie.

De tussenwervelschijf puilt dan uit en drukt op de aangrenzende gevoelige zones. Soms puilt ze uit in het ruggenmergkanaal, waardoor de ledematen op bepaalde plaatsen ongevoelig worden of beginnen te kriebelen. Ze kan ook de naburige zenuwwortels gekneld doen raken, met bijzonder hevige armpijn tot gevolg.

De grootste risicosporten zijn rugby en judo, maar een nekhernia kan ook voorkomen bij duiken, trampolinespringen en uiteraard ook bij alle motorsporten (in geval van botsingen).

Toch ontstaat hernia niet altijd plotseling
Soms wordt ze veroorzaakt door een volkomen onschuldige beweging. Volgens sommige specialisten is er zelfs een belangrijke psychosomatische component in het spel. Zo krijgt de patiënt in de loop van de maanden vóór de blessure vaak te maken met een stresserende gebeurtenis, zoals een scheiding, jobverlies, ziekte of overlijden. Een discusherniadiscusis dan als het ware een alarmsignaal.

Alle soorten operaties

Ter herinnering: de nekwervelschijven worden niet zo zwaar belast als de lendenwervelschijven en genezen spontaan na verloop van tijd (ongeveer twee maanden) en dankzij rust.

In de meeste gevallen volstaat het om een halskraag te dragen en ontstekingsremmers te nemen.

Soms is echter ook een chirurgische ingreep nodig om de pijn te verlichten of het ruggenmerg te beschermen. Bij één van de nieuwste technieken, chemonucleolyse, wordt in de hernia een papaja-enzym ingespoten dat het uitsteeksel letterlijk verteert. Het voordeel van zo'n ingreep is dat de patiënt de dag nadien al het ziekenhuis mag verlaten. In andere gevallen worden zwaardere curettage-ingrepen uitgevoerd, al dan niet in combinatie met een transplantaat.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 03/05/2005 - 00h00 et mis à jour par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 09/09/2013 - 18h34
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Alles wat u moet weten over hiatus hernia Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h26

Een hiatus hernia of hiatusbreuk is een abnormale ligging van een deel van de maag . Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal onschuldig is en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, gaat het om gastro-oesofageale reflux met terugstr...

Ik heb pijn in mijn nek. Is het artrose? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h54

Heel veel mensen hebben pijn in de nek, cervicalgie met de medische term . Er zijn heel veel oorzaken voor, maar meestal gaat het om artrose van de nekwervels. Vooral bij 50-plussers is dat een veel voorkomend euvel.

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de dar...

Te veel kinesisten? Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

De minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke heeft de kinesisten tegen zich in het harnas gejaagd. In een persmededeling kondigt hij een grondige hervorming van de kinesitherapie in België aan

Meer artikels