PUBLICITÉ

Negen tips om gezond oud te worden

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 07/12/2015 - 15h43
-A +A

Onze levensverwachting blijft maar stijgen. Maar wat kunnen we doen om goed oud te worden en zo lang mogelijk gezond blijven? Een wonderpil tegen het verouderen bestaat niet, maar we kunnen wel zo lang mogelijk jong proberen te blijven door een aantal tips toe te passen en het gezond verstand te laten spreken. Want, zoals dr. Viguier, specialist in voedingsbiologie zegt: “Oud worden hoeft niet synoniem te zijn met verval.”

PUB

Goed oud worden: tien tips tegen het verouderen

1 - Lichaamsbeweging 

“Men kan niet goed oud worden als men stijf wordt en verstart”, waarschuwt dr. Yves Rougier. “Snelwandelen terwijl u de armen meebeweegt of nordic walking is de krachtigste remedie die er bestaat tegen het oud worden.” Zo’n 30 tot 45 minuten per dag wandelen is ideaal. Aquagym helpt de gewrichten in conditie houden; yoga, stretching en Pilates of een andere vorm van gymnastiek houden u soepel, ook als u ouder wordt

2 - Stressbeheer

Het is al langer bekend: chronische stress verhoogt de productie van cortisol en versnelt de celveroudering. Stress helemaal uitschakelen is niet altijd mogelijk, maar we kunnen ons stresspeil wel verlagen. Schrijven kan daarbij helpen: “Elke dag gedurende een vijftal opschrijven hoe de dag is verlopen en eerlijk de balans opmaken - ook van eventuele zware emotionele momenten - vermijdt onnodig gepieker”, aldus dr. Viguier. U kunt de oefening ook één keer per week maken. 

3 - Medische check-ups

Goed oud worden, betekent zo lang mogelijk gezond proberen te blijven. En daarvoor moeten we vooruitziend zijn. Tot aan uw vijftigste laat u best om de vijf jaar een volledig bloedonderzoek doen, na uw vijftigste om de drie jaar, tussen 60 en 75 jaar om de twee jaar, en van dan af aan elk jaar. Ook een cardiovasculaire inspanningstest is aan te bevelen, tegen hetzelfde ritme. Maar zo goed mogelijk oud worden, betekent ook regelmatig naar de tandarts en de oogarts gaan en meedoen aan screeningprogramma’s als die nuttig zouden kunnen zijn. 

4 - Goede ademhaling

Meditatie is een populaire methode om nerveuze klachten te verdrijven, maar volgens dr. Viguier kan het nog eenvoudiger. Ga op de rand van een stoel zitten zodat u een mooi rechte rug hebt, leg uw handen op uw dijen en doe uw ogen dicht. Adem diep in en adem daarna diep uit door de mond met een zucht. Adem daarna weer langzaam in, maar nu door de neus, en adem vervolgens nog trager en zachter uit, ook door de neus. Herhaal de oefening gedurende vijf minuten en concentreer u daarbij op uw adem. 

5 - Af en toe eens vasten

In de Verenigde Staten noemen ze het F3, wat staat voor Free-Fast-Fasting en het blijkt wonderen te verrichten. De bedoeling is om één keer per week zestien uur lang te vasten. “’s Avonds drinkt u een vochtafdrijvende of zuiverende thee, bijvoorbeeld op basis van venkel, en dat is het. De volgende ochtend neemt u een ontbijt op basis van eiwitten (eieren, gerookte zalm enz.) en weinig of geen koolhydraten, en ’s middags eet u weer gewoon”, vertelt dr. Viguier. Door deze korte vastenperiode kan het lichaam tot rust komen en zich zuiveren zonder dat het te belastend is en zonder enig risico voor de gezondheid. 

6 – Meer groen op het menu

De Slim-data is een nieuwe voedingsindex die is opgesteld door onderzoekers. Hij is voornamelijk gebaseerd op de glycemische index (impact op de pancreas en insulineproductie) en de enzymenindex (de wijze waarop elk voedingsmiddel door het lichaam wordt verteerd en opgenomen). De index houdt zo rekening met het effect van de voedingsmiddelen op ons metabolisme. Hoe lager de Slim-data, hoe beter.  Zogenaamde groene levensmiddelen hebben de laagste Slim-data, oranje levensmiddelen hebben een gemiddelde Slim-data en rode levensmiddelen hebben de hoogste Slim-data. Een handige tip: zorg dat uw voeding wat van alle kleuren bevat. 

7 - Inzetten op antioxidanten 

U hoeft geen hopen supplementen te slikken om goed oud te worden. Een evenwichtige voeding volstaat om alles binnen te krijgen wat uw lichaam nodig heeft. Wees trouwens voorzichtig met antioxidanten: “De vrije radicalen de oorlog verklaren is net zo gevaarlijk als ze verwaarlozen”, vertelt dr. Viguier. Als u toch een kuur moet volgen, zijn combinatiepreparaten van selenium, magnesium en vitamine C, E, A, B2 en B3 volgens de specialist het meest aan te raden. 

8 - Tijd nemen voor …

Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijd maken om vrienden te zien en samen  leuke momenten te delen ook een goede remedie is tegen het ouder worden. Spelen, lezen belangstelling tonen voor anderen, iemand een dienst bewijzen, zorgen voor de mensen die u lief zijn, tijd nemen voor uzelf, gelukkig zijn ... het werkt allemaal veel beter dan om het even welk geneesmiddel om monter en jong te blijven.

9 – Het gezond verstand laten spreken

Telomeren zijn gespecialiseerde structuren die de chromosoomeinden beschermen. Die telomeren worden korter naarmate we ouder worden. Telomerase is een enzym dat de telomeren kan verlengen en het herstellend vermogen ervan stimuleert. Het is een belangrijk onderzoeksgebied in de anti-age-research. Er zijn trouwens al producten op de markt die het telomerase zogezegd een boost zouden geven. Maar: “Momenteel bestaat er nog geen enkele stof waarvan bewezen is dat hij de productie van telomerase activeert. Het is dus een pure marketingstunt”, waarschuwt dr. Viguier.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 07/12/2015 - 15h43

Symposium over anti-age-geneeskunde, georganiseerd door het Laboratoire Forte Pharma (http://fr.fortepharma.com/) tijdens de ‘Entretiens de Bichat’, 9 oktober 2015

Interview met dr. Viguier, specialist in voedingsbiologie.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Draagbare telefoons: de polemiek laait weer op... Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

De polemiek over de gezondheidsrisico's van draagbare telefoons laait weer op. Zweedse vorsers stellen dat analoge gsm's van de eerste generatie de kans op een hersentumor verdubbelen.

Een beter en stressloos tijdbeheer… Bestaat dat? Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h16

Ik heb geen tijd, ik ben gehaast, ik verlies mijn tijd, time is money . De manier waarop we met tijd omgaan, zet ons onder druk en verhoogt de stress . Hoe kunnen we genieten van de zeldzaamheid die we 'tijd' noemen? Nochtans beschikt iedereen over p...

Hulpmiddeltjes tegen slechte adem Gepubliceerd op 07/04/2014 - 12h59

Er zijn tientallen mogelijke oorzaken voor een slechte adem. Gelukkig bestaan er ook heel veel en vaak ook heel eenvoudige middeltjes om ervan af te raken.

Meer artikels