PUBLICITÉ

Negen gulden regels om met geneesmiddelen om te gaan

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/04/2016 - 10h50
-A +A

Ziehier enkele basisregels om om te gaan met geneesmiddelen.

PUB

Geneesmiddelen: niet zo eenvoudig!

Een geneesmiddel lijkt op het eerste gezicht iets simpels: de patiënt neemt het om een ziekte te verzorgen. In werkelijkheid is de inname van een geneesmiddel erg ingewikkeld. Sommige patiënten zijn er bang voor, andere vragen er hun arts naar zonder dat hun vraag altijd weldoordacht is. Sommige mensen houden zich strikt aan de voorschriften, andere volgen hun eigen ingeving en bedienen zich van een geneesmiddel als van iets om meer onafhankelijkheid van de medische wereld te verwerven.

Ook artsen gaan vaak heel verschillend met geneesmiddelen om. Sommige staan wantrouwig tegenover de macht die de farmaceutische firma’s hebben, ze willen geen medische vertegenwoordigers over de vloer krijgen en schrijven alleen het strikte minimum voor. Andere zijn blij te kunnen profiteren van de vooruitgang van de wetenschap en raden hun patiënten zonder aarzelen aan om een nieuw middel uit te proberen.

Maar al die houdingen zijn vaak allesbehalve wetenschappelijk. En geneesmiddelen zijn wel degelijk van cruciaal belang voor onze gezondheid. Hoe kunnen we weten dat we de juiste keuzes maken om ons te verzorgen?

Negen regels voor een veilig gebruik

Deze regels werden opgesteld door Andrew Herxheimer, een farmacoloog die tot aan het eind van zijn carrière onderzoek deed naar  de bijwerkingen van geneesmiddelen en de activiteiten van farmaceutische firma’s. De  regels werden door een van zijn collega’s op een blog van het British Medical Journal gezet.

  1. Overleg bij uzelf wat u zou kunnen doen in plaats van een geneesmiddel te nemen.
  2. Mijd nieuwe geneesmiddelen, tenzij u een heel specifieke reden hebt. Houd het eerder bij geneesmiddelen waarover veel informatie bestaat - niet uit één maar uit meerdere bronnen - en die al meer dan tien jaar in de handel te verkrijgen zijn. Negatief nieuw over geneesmiddelen verschijnt meestal pas na enkele jaren.
  3. Denk goed na over wat u wilt bereiken met een geneesmiddel voor u beslist het te nemen: probeert u een symptoom te verlichten, een ziekte te genezen, een tekort te compenseren of een functiestoornis te verbeteren of wilt u iets voorkomen? Nu een middel nemen dat u problemen kan bezorgen om een eventueel toekomstig probleem te voorkomen, heeft totaal geen zin.
  4. Vraag een arts of een apotheker - iemand waarin u vertrouwen hebt - om uitleg over de doeltreffendheid van een geneesmiddel, welke problemen het eventueel al heeft veroorzaakt en wat de gevolgen waren.
  5. Probeer altijd zo veel mogelijk te weten te komen over het geneesmiddel dat u wilt nemen.
  6. Iedere mens is anders: u weet het best hoe uw lichaam op deze geneesmiddelen reageert.
  7. Houd wat informatie bij van elk geneesmiddel dat u neemt: waarom hebt u het genomen, welke dosis hebt u genomen, hoelang hebt u het genomen, wat is er gebeurd, heeft het gewerkt, en wat is er allemaal fout gegaan.
  8. Als u iets overkomt (bijwerkingen bijvoorbeeld) en u vermoedt dat het met een geneesmiddel te maken heeft, moet u dat melden: uw arts en elke andere gezondheidsprofessional heeft toegang tot een systeem van zogenaamde gele fiches dat daar speciaal voor is ontwikkeld.
  9. Als u negatief op een geneesmiddel reageert of als er iets gebeurt en u denkt er moeilijk over te zullen kunnen spreken, neem dan iemand mee naar de arts. Vier oren zijn beter dan twee: er zijn vaak te veel dingen om te onthouden en een onafhankelijke mening is altijd welkom. 
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/04/2016 - 10h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geneesmiddelen: vriend of vijand? Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof genees...

Is uw neusspray nog terugbetaald? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 09h51

Onlangs heeft de FOD Volksgezondheid laten weten dat bepaalde neussprays niet langer terugbetaald worden. Ze zullen voortaan dus vrij in de handel te koop zijn. Mensen die zo’n neusspray willen, hoeven dan ook niet eerst langs de dokter te gaan om ee...

Wat neem ik mee in mijn reisapotheek? Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h30

Een zonnecrème meenemen is een automatische reflex als we op vakantie gaan, maar we denken er niet altijd aan om ook een ehbo-kit in onze koffer mee te nemen. Een zorgvuldig samengestelde ehbo-kit is nochtans onmisbaar. Wat moet er allemaal inzitten...

Meer artikels