PUBLICITÉ

Negatieve resusfactor bij zwangerschap: welke gevolgen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2014 - 10h00
-A +A

Moeders met een negatieve resusfactor moeten vaak voorzorgsmaatregelen nemen tijdens een zwangerschap, vooral als het niet de eerste is.

Probleem: een mogelijke incompabitiliteit tussen de resusfactor van de moeder en die van de foetus.

Wat gebeurt er bij een dergelijke incompatibiliteit?
Wat te doen als een toekomstige moeder resusnegatief is?


PUB

Resusfactor, bloedgroep en zwangerschap

Hebt u zich ooit al afgevraagd wat het + of – na uw bloedgroep precies betekent?

Het wijst op de aan- of afwezigheid van een resusfactor type D, een specifieke eigenschap van de rode bloedcellen. 85 % van de bevolking is drager van dit type.

Zwangere vrouwen die geen drager zijn van dit antigeen – d.w.z. die resusnegatief zijn (en dus één van de volgende bloedgroepen hebben: O -, A -, B - of AB -) – zitten hier met een probleem.

Als hun baby resuspositief is, bestaat immers de kans dat het immuunsysteem van de moeder reageert op het antigeen in kwestie, het probeert te elimineren en daarbij de rode bloedcellen van de baby vernietigt.Dat veroorzaakt ernstige anemie (bloedarmoede) bij de foetus, die kan leiden tot een handicap of zelfs tot een beëindiging van de zwangerschap.

Als beide ouders resusnegatief zijn, is de baby zelf hoe dan ook eveneens resusnegatief en loopt hij geen enkel risico.

Als de moeder echter resusnegatief is en de vader resuspositief, dan bestaat het risico dat de baby ook resuspositief is. In dat geval is voorzichtigheid geboden.

 

Resusnegatief: de bevalling als sleutelmoment

De eerste zwangerschappen verlopen meestal probleemloos.

De moeder kan immers pas reageren op het bloed van haar foetus als ze er eerst voor gesensibiliseerd is, d.w.z. als er een kleine hoeveelheid resuspositief bloed terechtkomt in haar eigen bloedcirculatie. Dat gebeurt naar aanleiding van een eerste zwangerschap, vaak bij de bevalling.

De sensibilisering kan echter ook gebeuren bij een niet-voldragen zwangerschap: VGO (vrijwillige zwangerschapsonderbreking), miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap… Vandaar dat, als de moeder resusnegatief is, de artsen meestal hoe dan ook alle mogelijke voorzorgen zullen nemen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2014 - 10h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Prenataal onderzoek Geüpdatet op 14/02/2003 - 00h00

Prenataal onderzoek in het ziekenhuis wordt vooral uitgevoerd om de kans te onderzoeken dat het ongeboren kind met een erfelijke afwijking of ziekte ter wereld zal komen.

Meer artikels