PUBLICITÉ

Neemt u voldoende eiwitten op?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h53
-A +A

Wist u dat Belgen teveel eiwitten opnemen? De dagelijks aanbevolen behoefte aan eiwitten zou ongeveer 10 % moeten zijn, maar Belgen nemen gemiddeld bijna 16 % in. Wat weet u over eiwitten?

PUB

Hoeveel eiwitten hebben we dagelijks nodig?

Over het algemeen wordt volwassen vrouwen 50 gram per dag aangeraden, volwassen mannen mogen 60 gram (1). Vanaf 50 jaar kunnen mannen en vrouwen iets meer eiwitten innemen. Het verschil tussen mannen en vrouwen hangt af van hun gewicht. Mannen en vrouwen wordt 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Zwangere vrouwen moeten uiteraard meer eiwitten opnemen: 0,9 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Vrouwen die borstvoeding geven, moeten zelfs 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht opnemen.

 

Let wel, in dit geval wordt er gesproken van pure eiwitten. Een overzicht van de gelijkwaardigheid in reële voeding (2):

  • 100 gram kip: 21 gram eiwitten
  • 100 gram varkensgebraad: 20 gram eiwitten
  • 100 gram steak tartaar: 18 gram eiwitten
  • 100 gram kabeljauw: 18 gram eiwitten
  • 100 gram kalfslever: 22 gram eiwitten
  • 2 eieren: 13 gram eiwitten

 

Eiwitten staan niet synoniem voor vlees

Vlees is niet de enige bron van eiwitten binnen onze voeding. In België is vlees goed voor 36,5 % van onze eiwitinname. Op de tweede plaats staan granen en graanproducten met 19 %, gevolgd door melkproducten met 17,9 % en vis, schaal- en schelpdieren met 6 %. U moet dus heus geen 300 gram vlees per dag naar binnen slaan.

Anderzijds hoeft u zich geen zorgen te maken: het overdreven aantal dagelijkse eiwitten dat een Belg op zijn bord krijgt, vormt geen gevaar voor de gezondheid. Denkt u toch te veel eiwitten op te nemen? Aarzel dan niet om af en toe uw voeding te variëren. U kunt bijvoorbeeld ook gewoon peulvruchten eten. Hoewel ze ook een aantal gram eiwitten bevatten, zijn ze rijker aan vezels en vitamines.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h53

(1) Hoge Gezondheidsraad, ‘Voedingsaanbevelingen voor België, herziening 2009’

(2)’L'alimentation santé‘, éd. Hachette pratique

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer eiwitten is de boodschap! Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Veeleer dan de kwantiteit is het de kwaliteit van de voedingsstoffen die we innemen die belangrijk is om degeneratieve aandoeningen te voorkomen. Dat is al zo voor vetten en koolhydraten, maar ook eiwitten ontsnappen niet aan die regel...

Waarom en wanneer moeten we eieren eten? Geüpdatet op 08/04/2013 - 08h43

We horen overal dat we minder vlees moeten eten, maar we moeten wel voldoende dierlijke eiwitten binnenkrijgen. Vis is een alternatief, maar niet voor elke dag. Eieren zijn een goede oplossing.

Meer artikels