PUBLICITÉ

Neemt u uw leven ter harte?

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 11h09
-A +A

Van 26 september tot 2 oktober organiseert de Belgische Cardiologische Liga naar jaarlijkse gewoonte de "Week van het Hart". De bedoeling is om mensen te wijzen op het gevaar voor cardiovasculaire aandoeningen. Hoewel ze vaak te voorkomen zijn, zijn ze in België nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Dit jaar wordt het infarct in de schijnwerpers gezet.

PUB

Infarct van de hartspier of hartaanval

Iemand die plots pijn in de borst krijgt, een verwilderde blik heeft en in elkaar zakt… We hebben allemaal al wel een scène van een hartaanval gezien in een film. Jammer genoeg speelt dit soort taferelen zich niet alleen af op de set! Een infarct van de hartspier, beter bekend als hartaanval, is in België doodsoorzaak nummer één. Zo’n infarct manifesteert zich als een gevoel van pijn of druk in de borst met mogelijke uitstraling naar de hals, de kaken en armen. Soms  gaat het gepaard met zweetaanvallen, misselijkheid, duizeligheid en ademnood. Dit is de meest dodelijke van alle hart- en vaataandoeningen, en in de westerse landen blijft dit type aandoeningen toenemen. De reden is allicht te zoeken in onze leefgewoonten, zoals een zittend leven, een onevenwichtige voeding, roken, maar ook de veroudering van de bevolking. 

 

Infarct van de hartspier: wat is het precies?

Om te begrijpen hoe een infarct ontstaat, nemen we een van de basiselementen van het menselijke lichaam onder de loep: de slagaders. Deze kleine vaten vervoeren het bloed door de pompende beweging van het hart naar de verschillende organen zodat onze cellen genoeg zuurstof krijgen. Maar als we ouder worden, kunnen de aders dichtslibben. De aanslag van vetten en andere afvalstoffen op de wanden vormt zogeheten arteriële plakken. Dat proces wordt in de hand gewerkt door roken, overgewicht, diabetes, te hoge cholesterol en hypertensie. Met de jaren worden deze plakken ongemerkt groter en slibben onze aders gedeeltelijk toe. Als de slagaders die het hart voorzien van bloed verstopt raken, krijgen de cellen van de hartspier geen zuurstof meer en sterven ze af. Dan krijgt u een infarct!

Elke seconde die verstrijkt, sterft de hartspier een stukje meer af. Daarom moet u meteen de 112 bellen als u pijn in borststreek voelt. De spoeddiensten zullen de ader met medicatie of met een coronariografie zo snel mogelijk proberen te ontstoppen. Als de aangetaste zone te groot is, sterft de persoon meteen.

 

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 11h09

Dit artikel is tot stand gekomen met de medewerking van dr. Nellessen, diensthoofd cardiologie in het CHU van Luik.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hartinfarct, een race tegen de klok Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Hartinfarct is een ernstige en frequente aandoening. Jaarlijks zijn er in België meer dan 200.000 nieuwe gevallen. Hartinfarct is de belangrijkste doodsoorzaak bij personen ouder dan 40 jaar. Nochtans is de behandeling aanzienlijk verbeterd: zowel de...

Nieuwe hoop voor hartpatiënten Geüpdatet op 21/01/2003 - 00h00

Een wereldprimeur in België. Als deze resultaten worden bevestigd, zou harttransplantatie een tweedelijnsbehandeling kunnen worden bij patiënten die een zwaar infarct hebben doorgemaakt.

Meer artikels