PUBLICITÉ

Neemt u de juiste houding aan op het toilet?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/09/2017 - 15h37
-A +A

Hebt u al eens stilgestaan bij de houding die u aanneemt als u uw gevoeg doet? Het lijkt voor ons vanzelfsprekend om op de wc-bril te gaan zitten. Maar miljarden mensen doen het anders, en volgens sommige specialisten hebben ze gelijk!

PUB

Hurken om beter naar het toilet te kunnen gaan?

Meer en meer horen we dat de zittende houding niet efficiënt is om ons gevoeg te doen. Als we zitten, kunnen de spieren rond onze darmen zich namelijk niet volledig ontspannen. Als we hurken, zijn ze wel volledig ontspannen en verloopt de ontlasting vlotter.

Het idee begint bij ons stilaan ingang te vinden, ook al reageren veel mensen eerst nogal afwijzend. Wie in het Westen is opgegroeid, vindt de zittende houding nu eenmaal normaal en kan zich moeilijk een andere houding voorstellen…

Maar een studie uit 2003 toont aan dat de ontlasting veel sneller wordt uitgescheiden als we hurken, waardoor we minder lang op het toilet moeten zitten. De meeste maag-darmspecialisten raden mensen die heel veel moeite moeten doen om zich te ontlasten nu ook aan om eens een andere houding uit te proberen.

Wat is de «goede» houding op de wc?

De knieën moeten hoger zitten dan in de traditionele houding  – dat kan bijvoorbeeld door de voeten op een breed taboeretje te zetten (de voeten moeten goed gespreid staan) of op voetbankje. De rug is lichtjes naar voren gebogen. Deze houding houdt dus het midden tussen onze vertrouwde houding en de houding die op Turkse of Franse toiletten, want die hebben geen wc-pot en/of -bril.

Deze nieuwe houding is een beetje ongewoon en sommige mensen zullen in het begin misschien moeite hebben om hun evenwicht te vinden. Maar er hoeven geen aanpassingen aan het toilet te gebeuren, behalve dan dat u op zoek moet gaan naar een taboeretje of voetbankje. Op internet zijn tegenwoordig taboeretjes te koop die specifiek daarvoor geschikt zijn. Maar het is helemaal niet nodig om er geld voor uit te geven: met een beetje creativiteit zult u vast wel iets vinden om uw voeten wat hoger te zetten.

U hoeft deze ongewone houding natuurlijk niet aan te nemen als u geen last hebt met uw darmtransit. Maar constipatie heeft, zeker als ze vaker voorkomt, een impact op onze gezondheid. Waarom zou u het dus niet eens uitproberen als u daar last van hebt?

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/10/2015 - 09h44 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/09/2017 - 15h37

Sikirov, D. et al., Dig Dis Sci. 2003 Jul;48(7):1201-5.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn ni...

Intieme hygiëne voor wereldreizigsters Geüpdatet op 19/08/2016 - 15h33

Misschien vertrekt u op vakantie naar het andere eind van de wereld of toch ver genoeg om u af te vragen wat u in uw bagage moet meenemen. Uw algemene en intieme hygiëne kunnen bij u vragen doen rijzen zoals: Ga ik een deftig toilet vinden? Hoe ga ik...

Ontlasting: hoe vaak is ideaal? Geüpdatet op 30/09/2013 - 09h33

Een evenwichtige transit is belangrijk, dat weten we allemaal. Al was het maar voor ons comfort. Maar wat moeten we verstaan onder evenwichtige transit? Wat is de 'norm' voor het aantal keren dat we naar het toilet moeten?

Meer artikels