PUBLICITÉ

Nazomer en herfst : uitkijken voor herfstmijt-larven!

Geüpdatet door Anne Pensis, Dierenarts op 26/08/2014 - 20h43
-A +A

De herfstmijt-larve is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar bijt wel heel venijnig.
Het is dus niet het beestje zelf, maar de rode larve waar we last van hebben!

De herfstmijt-larve, van de familie van de mijtachtigen (acarien Trombicula autumnalis), doet aan het eind van de zomer en het begin van de herfst zijn intrede in onze schaduwrijke gazons, weilanden en bossen.

Wat zijn de symptomen van een beet van de herfstmijt-larve
Wie is er vooral het slachtoffer? 
En hoe geraak je ervan af?

PUB

Eind zomer, begin herfst bezetten herfstmijt-larven onze tuinen en schaduwrijke gebieden

Herfstmijt-larven op zoek naar een prooi...

Grasvelden en weiden zijn het thuisterrein van heel wat min of meer sympathieke kleine diertjes.
Aan het einde van de zomer en in de herfst huizen er onder meer herfstmijten. Het gaat om larven van de Trombicula autumnalis mijt die zich schuilhouden in afwachting van een zoogdier of een vogel waarop ze zich kunnen vastzetten en dat met het oog op een goede maaltijd.

Zodra ze een gastheer hebben gevonden, gaan herfstmijt-larven hun speeksel injecteren in de huidweefsels om ze op te eten en te verteren. Het inspuiten van het speeksel is hoogst irriterend en zorgt voor hevige jeuk. In de voortplantingscyclus van de Trombicula zijn alleen de larven parasieten. De mijt zelf doet niets meer dan eieren leggen op de grond om zo voor heel wat nieuwe larven te zorgen.

Symptomen en behandeling van beten van herfstmijt-larven

Als u net zoals uw vrienden van het dierenrijk graag in het gras rolt, dan moet u weten dat ook u besmet kunt worden met herfstmijt-larven. U bent ook een zoogdier en er is voor de herfstmijten dan ook geen enkele reden waarom ze niet voor u zouden kiezen.

Symptomen van een beet van de herfstmijt-larven

Zitten de larven op u dan merkt u na een paar uren kleine roodachtige papeltjes van 2 à 3 mm groot met een aureool in een lichtere kleur er om heen.
Als de larven zich na een verblijf van 20 tot 30 uur losmaken, krijgt u hevige jeuk die tot een week kan aanhouden!

Wilt u languit in het gras liggen, dan doet u dat beter met kleren die u bescherming bieden tegen de larven van de herfstmijten!

Behandeling bij jeuk

De behandeling bestaat erin een ontstekingsremmende crème of een antihistaminicum aan te brengen, net zoals voor insectenbeten.

Grootmoedersmiddeltje: zodra de eerste symptomen verschijnen, wordt aangeraden om een warm bad te nemen en zich met Marseillezeep in te zepen.

Preventie tegen herfstmijt-larven

De beste preventie is om kleren te dragen die aan de uiteinden goed aanpassen zodat de beestjes niet op uw huid geraken.
We moeten ook vermijden om rechtstreeks op het gras te gaan liggen (een handdoek of een deken tussen u en het gras leggen).
Verder zijn er in de apotheek producten te koop die u kunnen beschermen (vooral de kinderen).

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 15/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Anne Pensis, Dierenarts le 26/08/2014 - 20h43

http://www.syndicatdermatos.org/le-dermato-soigne/parasites/aoutats-tiques-et-autres/ - http://www.futura-sciences.com/magazines/nature/infos/qr/d/ete-piqure-aoutat-lutter-demangeaisons-1586/ - http://www.insectes.org/insectes/questions-reponses.html?id_quest=68

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Honden en katten: uitkijken voor vlooien en teken! Geüpdatet op 08/05/2007 - 00h00

In de lente en bij zachte temperaturen gaan vlooien en teken zich nog sneller voortplanten en is de kans groter dat ze uw hond of kat kiezen om zich te nestelen. Ze tasten niet alleen de vacht van het dier aan, ze kunnen ook bepaalde ziekten overdrag...

Meer artikels