PUBLICITÉ

De navelstreng van baby's : de voorkeur geven aan antibacteriële middelen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 11/02/2003 - 00h00
-A +A

Volgens de resultaten van een Canadese studie kan het reinigen met water en zeep van het resterende stukje navelstreng van pasgeborenen het risico op infectie verhogen. Daarom kan men beter een antibacterieel middel gebruiken.

PUB

Sinds enkele jaren geven gezondheidswerkers en ouders bij de verzorging van de navelstreek de voorkeur aan en doordat pasgeborenen alsmaar korter in de nurseries van ziekenhuizen en klinieken en alsmaar langer in de kamer van hun moeder verblijven, lopen ze waarschijnlijk ook minder risico op stafylokokkeninfecties dan vroeger. Stafylokokken zijn bacteriën die de verpleegsters van baby op baby kunnen overdragen.

Specifieke producten gebruiken

Een follow-up van 766 pasgeborenen toont aan dat het infectierisico groter is als het resterende stukje navelstreng enkel met water en zeep wordt gewassen dan met een antibacterieel middel.Baby's die met een klassieke zeep worden gewassen, vertoonden meer bacteriën, met name Escherichia coli, Staphylococcus aureus en streptokokken ter hoogte van de navelstreek dan andere baby's.Gezien het potentiële risico op infectie raden de auteurs aan bijzondere aandacht te besteden aan het toilet van die fragiele en delicate zone. Ze raden een antibacterieel middel of een antisepticum aan.

Verzorging van de navelstreng

Een baby wordt snel vuil. Om redenen van hygiëne en comfort raadt men dan ook aan de baby dagelijks goed te wassen. Geef de baby een badje om alle lichaamsstreken te verzorgen : hoofd, oren, neus, billen, geslachtsorganen en navelstreng. Daarna moet u de navelstreng ontsmetten tot hij er afvalt.

Gezondheidswerkers raden aan een antisepticum, zoals eosine in water, aan te brengen met een wattenstaafje en het stukje navelstreng dan te bedekken met een steriel kompres.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 11/02/2003 - 00h00 Pediatrics, 111 (1): 15-20, januari 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Moet u binnenkort bevallen? Misschien heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken. Waarvoor dient dit bloed? Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk? Kunt u weigeren? Enkele antwoord...

Stuitligging: welke oplossingen? Geüpdatet op 02/05/2014 - 11h56

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met hoofd naar beneden in de baarmoeder. Bij sommige zwangerschappen is dit echter niet het geval en ligt de baby in stuitligging. Uitwendige kering, keizersnede, vaginale bevalling… Welke z...

Meer artikels