PUBLICITÉ

Natuursporten: tips voor een geslaagde eerste trail

Gepubliceerd door Isabelle Delaleu, gezondheidsjournaliste op 18/08/2016 - 15h48
-A +A

Trail running of trekken in de bergen - naast trails zijn er ook ultratrails met langere afstanden - wordt almaar bekender. Fans van deze natuursport krijgen zo de kans om zich te testen op hellingen en bergpaden, al dan niet bezaaid met keien. Profloopster Véronique Billat* geeft u enkele nuttige tips om op een veilige manier uw eerste trails te doen en een mooie prestatie neer te zetten zonder knock-out te zijn!

PUB

Vóór de trail

  • Weg met de mythes

 Een trail is geen sportief wapenfeit, maar gewoon een stevige trektocht in de bergen. Het is haalbaarder dan op het eerste gezicht misschien lijkt. Kandidaten moeten alleen in een flink tempo kunnen stappen. Iedereen die drie uur (15 km) zonder probleem en zonder overdreven vermoeid te zijn kan wandelen, kan eraan beginnen. Voor mensen met overgewicht (een BMI van meer dan 28) kan het wel een harde dobber worden.

  • Eigen motivatie screenen

 Wie zich voor zo’n proef inschrijft, geeft daarmee aan dat hij zijn eigen grenzen wil verleggen. Maar denk erom: trail running is geen wedstrijd. De competitiegeest, zo alomtegenwoordig in onze prestatiegerichte maatschappij, is hier dus niet op zijn plaats. Het doel van een trail is gewoon om op een veilige manier en in groep een sportief moment te beleven, in een gezellige en vriendschappelijke sfeer. Dat betekent niet dat u er als deelnemer niet naar mag streven om meer zelfkennis te verwerven en vooruitgang te boeken. Maar doe het dan voor uzelf, niet om uit te blinken of om u als een atleet te willen neerzetten.

  • Een goede uitrusting

Voor trail running kiest u best schoenen voor lichte trekkingen. Er bestaan trouwens trailrunschoenen die speciaal voor deze activiteit ontworpen zijn. zorg ervoor dat uw schoenen goede antislipzolen hebben en een stevige grip geven zodat u bij het afdalen niet wegglijdt. Persoonlijk ga ik voor lage schoenen; die stimuleren het evenwichtsgevoel.

  • Gezond eten

 De avond voor de trail eet u best pasta (al dente gekookt, dan heeft de pasta een matige glykemische index). ’s Ochtends houdt u het dan best bij brood. Liefst geen muesli of ontbijtgranen dus, die verteren moeilijker en zitten meestal boordevol suiker. 

Tijdens de trail

  • Gebruik vooraf geen sportbalsems 

 Het opwarmen gebeurt automatisch, want het traject is lang. Olie of balsems voor de huid kunnen de poriën verstoppen, waardoor het zweet niet goed weg kan en de thermoregulatie verstoord wordt. U kunt wel homeopathische korrels van Arnica meenemen. Normaal neemt men halverwege de route een dosis van 15CH en nog eens dezelfde dosis op het eind. Onderweg  kunt u dan regelmatig 3 korrels van 9CH nemen (elke 30 tot 60 minuten).

  • Uw eigen snelheid aanpassen

Stort u niet van aan de start als een gek op een trail! Probeer in te schatten wat u aankunt en doseer uw inspanning. Regelmaat is belangrijk! Loop dus iets minder snel op de hellingen, en versnel uw pas weer als het bergaf gaat… Het belangrijkste is dat u de rit uitdoet, niet hoelang u erover doet!

  • De goede houding op de hellingen

Buig niet naar voren als u klimt. Vooroverbuigen snijdt de adem af! Zorg dat uw lichaam mooi recht blijft en loodrecht op de helling staat. Vertraag gewoon uw tempo om niet buiten adem te raken. Wandelstokken zijn niet nodig. Ze zijn alleen maar ballast en kosten u onnodig veel energie.

  • Af en toe iets eten

 Op alle trails kunt u eten krijgen, maar vaak zijn dat vooral gesuikerde producten (en bij een langdurige inspanning kan dat gaan tegensteken) of soms zijn de stalletjes al volledig geplunderd tegen dat u eraan komt. Neem dus beter iets hartigs mee voor onderweg. Hartige producten zijn tijdens een inspanning vaak het type voedsel waar we zin in hebben, ook al omdat we door het zweten veel zout verliezen en zout verkleint het risico op krampen. Hou het simpel: een lekker broodje met ham, kaas of gedroogd vlees, meer hoeft dat niet te zijn! U kunt ook een stukje Valdivia meenemen, een brok volwaardige (riet)suiker (te krijgen in biologische winkels) dat vitamine B6 en B12, zink en ijzer bevat. Handig om appelflauwtes te voorkomen…

  • Geen te lange rustpauzes 

 U kunt beter al bij de eerste verfrissingspost een korte pauze nemen - en die dus niet rekken (hooguit 10 minuten) - dan te wachten tot de volgende stand en daar dan te lang te blijven zitten. Wie langer dan 30 minuten pauzeert, raakt namelijk moeilijk weer op dreef. Het duurt dan altijd een heel eind voor u in het juiste ritme komt…

Gepubliceerd door Isabelle Delaleu, gezondheidsjournaliste op 18/08/2016 - 15h48
Met de medewerking van Véronique Billat, professor fysiologie, oprichtster en voorzitster van de ‘laboratoire de biologie intégrative des adaptations à l'exercice’ (INSERM 902), houdster van een staatsbrevet derde graad atletiek, en ontwikkelaar van Billatraining, een trainingsmethode gebaseerd op de recentste onderzoeksresultaten op het vlak van inspanningsfysiologie (www.billatraining.com).  
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aquabike: veilig trainen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 16h19

Almaar meer zwembaden bieden sessies aquabike aan. In het water kunt u met deze sport intensief trainen en tegelijk het risico op letsels beperken.

Een steek, beet, zonnesteek, misselijkheid: hoe reageren? Gepubliceerd op 20/08/2013 - 09h14

Een beet, een bijensteek, zonnesteek, reisziekte in de wagen. …Hoe reageert u als ouder het best als het uw kind overkomt? Wat moet u doen, en wat moet u vooral laten? De kennis van de juiste basisreflexen is belangrijk om snel soelaas te brengen, te...

4 toffe sporten voor deze zomer Gepubliceerd op 14/07/2015 - 11h22

Niets is zo deprimerend als sporten in een fitnesscentrum terwijl buiten de zon schijnt. Maar deze zomer is een ideale periode om aan lichaamsbeweging te gaan doen! Om de routine te doorbreken en u eens van omgeving te doen veranderen, nemen we vier...

Leer u wapenen tegen stress! Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Ieder van ons krijgt onvermijdelijk te maken met stresssituaties. Sommigen reageren daar beter op dan anderen. De enen worden ziek of hebben last van vreselijke innerlijke spanningen, anderen kunnen ermee omgaan en hun stress overwinnen. Wat doen ze...

Meer artikels