PUBLICITÉ

Natuurlijke remedies tegen tandplak

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/06/2014 - 12h30
-A +A

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne.

Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan er ook natuurlijke remedies om tandplak tegen te gaan.

PUB

Tandplak onder de loep

Tandplak is een soort beslag dat wordt afgezet op het tandoppervlak. Dat laagje bestaat vooral uit speekseleiwitten, suikers, zuren, afvalstoffen en bacteriën. Voor die laatste is dit milieu ideaal om zich te vermeerderen.

Tandplak vormt tandsteen en bevordert het ontstaan van cariës, ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) en parodontitis (aantasting van het ondersteunende weefsel van de tand).

De dagelijkse mond- en tandhygiëne helpt de vorming van tandplak en tandsteen voorkomen.

  • Mond- en tandhygiëne
    Een goede mond- en tandhygiëne houdt in dat u uw tanden met een fluorhoudende tandpasta poetst. Het fluorgehalte is leeftijdsgebonden.
  • Tandsteenverwijdering bij de tandarts
    Maar ook als u uw tanden twee keer per dag poetst met een fluorhoudende tandpasta, moet u één keer per jaar naar de tandarts om de tandsteen te laten verwijderen (eventueel zelfs om het halve jaar). Want zelfs bij de beste hygiëne vormt er zich nog tandplak.

Tegen tandplak: aanvullende natuurlijke middeltjes

Er bestaan ook natuurlijke remedies.
Ze werken aanvullend  en zijn bedoeld om de vorming van tandplak te voorkomen en de tanden zo beter te beschermen:

  • Natriumwaterstofcarbonaat
    Twee keer per week kunt u de tandpasta vervangen door natriumwaterstofcarbonaat.
    Maak uw tandenborstel eerst nat en doe er dan wat natriumwaterstofcarbonaat (in poedervorm) op. Poets dan uw tanden zoals gewoonlijk.
    Natriumwaterstofcarbonaat kan ook als mondspoeling gebruikt worden, maar dan hooguit één keer per week (natriumwaterstofcarbonaat is een bijtende stof).
    Nog een voordeel van natriumwaterstofcarbonaat: het bleekt ook de tanden.
  • Interdentale borsteltjes
    Het gebruik van deze borsteltjes gebeurt best dagelijks.
    De borsteltjes reinigen de ruimte tussen de tanden en voorkomen zo de vorming van tandplak op die plekken. De gewone tandenborstel kan daar namelijk niet bij.
  • Tandfloss
    Met tandfloss kunt u ook de nog nauwere ruimtes tussen de tanden schoonmaken.
    Tandfloss kan dus het gebruik van de interdentale borsteltjes aanvullen of zelfs vervangen, maar dan moet u d het tandgaren wel op de juiste manier gebruiken.
    Lees daarvoor op e-gezondheid: Comment procéder avec le fil dentaire?.
  • Tongschraper
    Door met een tongschraper (een klein apparaatje dat in de apotheek te koop is) of gewoon ook met de tandenborstel over uw tong te gaan, verwijdert u het witachtige tongbeslag dat - net als tandplak -bestaat uit bacteriën, etensresten, afvalstoffen en andere bestanddelen van speeksel.
    Het dagelijks wegschrapen van dit tongbeslag helpt de vorming van tandplak voorkomen.

Aarzel in ieder geval niet om bij de minste twijfel uw tandarts te raadplegen. Hij kan elk beginnend tand- of mondprobleem behandelen en u kostbare tips meegeven om uw tanden de rest van uw leven gezond te houden.  

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/06/2014 - 12h30

Union française de la santé buccodentaire (UFSBD), http://www.ufsbd.fr/. Secrets des médecines alternatives, Guide pratique pour se soigner autrement, Sélection du Reader’s Digest.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarvoor dient tandfloss? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 12h04

Tandfloss vormt een aanvulling op het tandenpoetsen. Waarvoor dient het precies? Wat lukt met flossen wel dat met poetsen niet lukt? Alles wat u moet weten over dit hulpmiddel dat bijdraagt tot een goede mond- en tandhygiëne.

Vertroetel uw tanden! Geüpdatet op 14/10/2003 - 00h00

De Belg koopt gemiddeld minder dan 2 tandenborstels per jaar, terwijl het aan te raden is om ze 4 keer te vervangen. En met 280 ml tandpasta per jaar zijn we hekkensluiter in het Europese peloton. 1 op de 2 Belgen gaat nauwelijks één keer per jaar na...

Meer artikels