PUBLICITÉ

Natriumlaurylethersulfaat: te veel schuim om goed te zijn?

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28
-A +A

In het merendeel van de vloeibare zepen en shampoos zit laurylethersulfaat, een synthetisch ingrediënt waardoor we lekker veel schuim hebben als we douchen!

Maar laurylethersulfaat is ook een zwaar irriterende stof. Veel merken bieden nu producten aan zonder sulfaten.

Zijn ze de moeite waard?

PUB

90 % van de douchegels en de shampoos bevat natriumlaurylethersulfaat

Natriumlaurylethersulfaat is een synthetisch ingrediënt dat veel wordt gebruikt in cosmetische producten.
De officiële naam is natriumlaurylethersulfaat, maar de stof is ook bekend onder verscheidene andere benamingen:

  • sodium lauryl suflaat
  • sodium laureth sulfaat
  • SLS.

Er zijn kleine varianten tussen deze stoffen, maar de effecten - negatieve zowel als positieve  - zijn voor de gebruiker grosso modo dezelfde. Naar schatting 90 % van de shampoos en de vloeibare zepen voor het lichaam bevatten dit soort ingrediënten.

Vanwaar die populariteit?
Natriumlaurylethersulfaat is een oppervlakte-actieve stof: het product produceert schuim waardoor het vet in het water kan worden opgelost. De consument waardeert doorgaan producten met deze ingrediënten, omdat het schuim zacht is en de indruk geeft doeltreffend te zijn. Laureth sulfaat is bovendien een goedkoop ingrediënt. De producenten gebruiken het dus graag!

Sulfaten irriteren

Jammer genoeg zijn al deze producten zwaar irriterende stoffen.
Door u af te spoelen met puur water kunt u de schade beperken. Bij een normaal gebruik geven deze producten doorgaans dan ook geen problemen.

Maar door hun irriterende werking drogen de hoofdhuid en de huid wel makkelijk uit. Als reactie wordt de hoofdhuid snel weer vetter, waardoor het haar zwaar wordt en gaat hangen.

Het gevolg is dat mensen vaker hun haar gaan wassen, soms zelfs twee keer na elkaar. Maar overconsumptie van verzorgingsproducten maakt het probleem alleen maar erger. Hetzelfde geldt voor de huid. Die is droger en vraagt dus meer hydraterende melk en andere herstellende crèmes.

Een geïrriteerde huid en hoofdhuid gaan ook makkelijker jeuken. Maar dit ligt vaak aan het onvoldoende uitspoelen van het product.#E#

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/11/2013 - 10h28

Met dank aan dr. Dominique Tennstedt, dermatoloog in de Cliniques Saint-Luc in Brussel.


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Acné, hygiëne en cosmetica Gepubliceerd op 01/06/2017 - 17h17

Het is zeer belangrijk om uw huid regelmatig grondig te reinigen, om alle externe onzuiverheden te elimineren. Bij acné stelt water geen enkel probleem, maar is de keuze van de zeep of de reinigingsgel daarentegen essentieel. Sommige zepen of gels ir...

Alles wat u moet weten over shampoo Gepubliceerd op 09/11/2016 - 14h43

Een goede shampoo moet het haar niet alleen reinigen maar ook soepel houden en mooi doen glanzen zonder de hoofdhuid te irriteren. Wat zijn de ingrediënten van dit basisproduct uit ons dagelijks leven?

Cosmetica: welke stoffen moet u mijden? Geüpdatet op 10/06/2013 - 14h40

Parabenen, aluminium, alcohol, formaldehyde, enz. kunnen allergieën, irritatie en zelfs kanker veroorzaken. Toch komen ze algemeen voor in uw cosmetica. Hoe moet u de etiketten ontcijferen en de onbetrouwbare stoffen opsporen? Volg onze tips!

Meer artikels