PUBLICITÉ

Narcolepsie : zeldzaam en onbegrepen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/11/2014 - 17h45
-A +A

Narcolepsie is een neurologische stoornis die voorkomt bij twee tot drie op de 10.000 mensen, dat zijn alles samen enkele duizenden Belgen.

Door de ziekte hebben mensen een onweerstaanbare drang om te slapen op momenten dat ze wakker horen te zijn. Dat kan misschien grappig overkomen, maar voor de patiënten zelf is het de hel.

PUB

Narcolepsie: koste wat het kost willen slapen

Plots en onverwacht inslapen lijkt inderdaad lachwekkend, maar narcolepsie is een zeldzame genetische aandoening. Deze slaapaanvallen worden vaak veroorzaakt door emoties, zoals lachen en wenen, of ook vermoeidheid of een speciaal geluid.

Hallucinaties komen niet zelden voor en als hij inslaapt, vertoont de patiënt een paralyse (verlamming). De patiënten vertonen ook episoden van kataplexie, d.w.z. een verlies van spiertonus. Deze kan het hele lichaam of de onderste en/of bovenste ledematen aantasten.

Het inslapen kan minstens gedeeltelijk worden verklaard door het plotse optreden van de REM-slaap.

Bij een normale slaap deze slaapfase wordt voorafgegaan door 4 fasen. Bij een patiënt met narcolepsie ontbreken deze voorbereidende fasen.

In deze omstandigheden is het moeilijk een volledig normaal leven te leiden.

Bij kinderen met narcolepsie moeten de leerkrachten blijk geven van enorm veel begrip en goede wil: de lessen moeten immers worden aangepast aan het kind. De ziekte treedt vaak op rond 10-12 jaar. Deze kinderen worden vaak beschouwd als lui of men denkt aan een adolescentiecrisis, een depressie, epilepsie of zelfs een mentale handicap. Ook voor de ouders is de toestand moeilijk onder controle te houden.

Vaak moeten de kinderen regelmatig rusten om te recupereren.

Het leven op zijn kop door narcolepsie

Bij volwassenen stelt de maatschappelijke en professionele integratie problemen.

Bepaalde beroepen zijn uiteraard uitgesloten. Personen met narcolepsie mogen geen gemotoriseerd voertuig besturen omdat ze zonder waarschuwing plots kunnen inslapen.

De diagnose is moeilijk te stellen en berust op zeer complexe onderzoeken in een kliniek gespecialiseerd in slaapstoornissen.

Als de slaap verstoord is, recupereert men minder gemakkelijk; chronische vermoeidheid kan dus vrij snel optreden.

Op termijn wordt een patiënt met narcolepsie depressief door de problemen die hij ondervindt in het dagelijks leven. Het gaat dus om een depressie ten gevolge van narcolepsie.

Bovendien gaat de aandoening vaak gepaard met een aanzienlijke gewichtstoename. Deze is niet te wijten aan de inactiviteit van de patiënt, maar aan de ziekte zelf. De onderzoekers hebben immers opgemerkt dat deze personen niet alleen een onbedwingbare neiging hebben om in te slapen, maar ook een hormonale afwijking vertonen die het eetgedrag verstoort.

Initialement publié par Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist le 04/02/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/11/2014 - 17h45

Narcolepsie (document Rijks Univeristeit Gent)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Slapeloosheid: een subjectief probleem Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Er zijn 1001 redenen om slecht te slapen: nachtmerries, nachtelijke apneu, hypersomnolentie, … De belangrijkste slaapstoornis bij volwassenen blijft echter slapeloosheid. In extreme gevallen zijn geneesmiddelen de enige oplossing. Toch kan een goede...

Dokter, ik slaap zeer slecht Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h36

Slecht of onvoldoende slapen is voor talrijke mensen zo alledaags dat ze er zelfs niet aan denken het probleem met hun arts te bespreken. Slecht slapen kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor het privé- als het beroepsleven. Op welke manier kan uw a...

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Meer artikels