PUBLICITÉ

Nagel geplet of uitgerukt. Wat nu?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2015 - 10h18
-A +A

Wie met zijn vinger tussen een deur blijft zitten, heeft soms dringend hulp nodig als zijn nagel geplet raakt of wordt uitgerukt. Een aantal tips voor verzorging van bloeduitstortingen onder de nagel tot een gedeeltelijk of volledig uitgerukte nagel.

PUB

Bloeduitstorting onder de nagel

De bloeding volgt na een directe en hevige slag op de nagel (tussen een deur geplette vinger, slag van een hamer…). De betrokkene heeft veel pijn en onder de nagel verschijnt er bloed. Als het bloed niet weg kan, gaat het druk uitoefenen en dat veroorzaakt een pijn die almaar feller en uiteindelijk onhoudbaar wordt. Het bloed hoopt zich onder de nagel op, is zichtbaar en heeft een typische blauwzwarte kleur. De behandeling is eenvoudig, verzacht de pijn meteen en beschermt tegen een mogelijke infectie. Prik gewoon in de nagel zodat het bloed weg kan. Dit is niet pijnlijk, want de nagel zelf is gevoelloos.

Als het een zware bloeding is en het bloed de nagel omhoogduwt, kan het zijn dat het nagelbed (het weefsel achter de nagel waar de nagel uitgroeit) gewond is. Dat kan de nieuwe nagel in zijn groei belemmeren. In dat geval moet de nagel onder plaatselijke verdoving gedeeltelijk worden losgemaakt. De nagel zelf blijft zitten. Als het bloed is verwijderd, wordt de nagel weer zorgvuldig teruggezet
 

Uitgerukte nagel

Eerste hulp :

  • Hou de vinger onder stromend water.
  • Trek de nagel nooit volledig uit als hij maar gedeeltelijk is uitgetrokken, ook niet als hij hangt te bengelen.
  • Gooi de nagel zeker niet weg als hij volledig is uitgerukt. Bewaar hem zorgvuldig in een schone kompres.
  • Ga meteen naar spoedgevallen voor specifieke verzorging, eventueel door een handchirurg.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/06/2015 - 10h18

Ph. Détrie, "Petite chirurgie. Soins, conduite à tenir et investigations", Uitgeverij Abrégés Masson ; François Pernin, "Les traumatismes de la 3e phalange des doigts", Développement et Santé, n°43, februari 1983.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe verzorg je een ingegroeide nagel? Gepubliceerd op 02/03/2017 - 09h41

Een stukje nagel dat ingroeit is hinderijk, pijnlijk en gaat gepaard met een risico op infecties. Wat kan je eraan doen? Wanneer en wie moet je raadplegen voor een ingegroeide nagel?

Het abc van de kwetsuurtjes Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Ziehier enkele basisregels voor de behandeling van kleine kwetsuren. Onthou ze goed, kwestie van flaters en dramatische huilbuien te vermijden.

Panaritium of fijt: hoe snel verzorgen? Geüpdatet op 22/04/2014 - 10h12

Fijt is een veel voorkomende en pijnlijke infectie van een vinger of teen. De infectie ontstaat na besmetting van een wonde door een ziektekiem. Meestal is dat de Staphylococcus aureus. Wanneer moet u ingrijpen bij fijt en wat moet u doen?

Meer artikels