PUBLICITÉ

Nachtwerk verhoogt de kans op kanker

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/12/2007 - 00h00
-A +A

Werken in het 3-8-systeem zou het ontstaan van kanker bevorderen, op een bescheiden maar toch reële manier. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie. De conclusie is niet onbelangrijk, want 20% van de bevolking in westerse landen werkt 's nachts.

PUB

Door met nachtdiensten te werken en de dag op te splitsen in drie keer acht uur (de duur van een normale werkdag), kunnen de bedrijven 24 uur op 24 blijven draaien. Er wordt daarvoor een toerbeurt opgesteld: de werknemers beginnen om beurten 's ochtends,'s namiddags en 's avonds te werken. Die methode van organiseren is nu door het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' bestempeld.

Metastudie

De wetenschappers van het IARC kwamen tot die conclusie na analyse van een reeks bestaande studies, een zogeheten metastudie. Uit deze studies bleek dat mensen die gedurende langere tijd meedraaien in het 3-8 systeem een verhoogd risico op kanker hebben. Zo blijkt borstkanker bijvoorbeeld vaker voor te komen bij verpleegsters. Prostaatkanker komt dan weer vaker voor bij mannen die 's nachts werken, zoals piloten op commerciële vluchten.

De circadiaanse cyclus

De experts de WGO hebben zich niet alleen gebaseerd op studies bij mensen. Bij nazicht van onderzoeken uitgevoerd op dieren stelden ze vast dat ook sommige dieren meer kanker ontwikkelden als ze 's nachts werden blootgesteld aan licht. Alles draait kennelijk rond de circadiaanse cyclus (circadiaans betekent ongeveer één dag). Deze cyclus is die van onze inwendige klok. Onder invloed van het licht zorgt de cyclus ervoor dat we 's ochtends wakker worden met een lichaamstemperatuur en een hersenactiviteit die ons lichaam in staat stellen om naar behoren te functioneren, en dat als het tijd is om naar bed te gaan onze lichaamstemperatuur zakt en we slaap krijgen… Tal van lichaamsfuncties worden door deze cyclus geregeld, van de activiteit van onze hersenen tot onze spijsvertering.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/12/2007 - 00h00 Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nachtwerk en variabele werktijden: wat zijn de risico’s? Gepubliceerd op 15/04/2014 - 14h31

De duur van de werkweek is sinds eind de jaren 1990 sterk verminderd. Maar er zijn nu wel meer atypische werktijden. Ook nachtwerk in ploegen komt nu meer voor, vooral bij vrouwen. Naast het vaak langer durende woon-werkverkeer, de druk van het werk,...

Nachtarbeid en variabele werktijden: wat zijn de risico’s? Gepubliceerd op 04/05/2015 - 11h11

De duur van de werkweek is sinds eind de jaren 1990 sterk verminderd. Maar er zijn nu wel meer atypische werktijden. Ook nachtarbeid in ploegen komt nu meer voor, vooral bij vrouwen. Naast het vaak langer durende woon-werkverkeer, de druk van het wer...

Jetlag: hoe de ongemakken te verminderen? Gepubliceerd op 18/08/2014 - 14h50

Of we nu op vakantie gaan of moeten reizen voor het werk, het jetlagsyndroom ligt continu op de loer. Hoe functioneert ons dag- en nachtritme? Wat zijn de symptomen van de jetlag? En wat kunnen we doen om er minder hinder van te ondervinden?

Meer artikels