PUBLICITÉ

De nachtmerrie van distilbeen: komt er ooit een eind aan?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00
-A +A

Distilbeen, een synthetisch oestrogeen dat in het verleden aan zwangere vrouwen werd voorgeschreven om miskraam te voorkomen, laat nog steeds van zich horen. Distilbeen veroorzaakt genitale misvormingen en vroege tumoren bij de kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap distilbeen heeft genomen, maar volgens een recente studie zou distilbeen ook misvormingen bij de kleinkinderen veroorzaken.

PUB

Distilbeen, het eerste synthetische oestrogeen, werd in 1938 ontdekt. In de jaren '40 tot '70 werd het vaak voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskraam te voorkomen. Hoewel in 1953 werd aangetoond dat distilbeen niet werkt en hoewel in 1966 reeds werd aangetoond dat het gevaarlijk is, is men het in de Verenigde Staten blijven voorschrijven tot in 1971 en in België tot op het eind van de jaren '70.

Drie generaties

De nefaste effecten van distilbeen zijn nu goed gekend, met name bij de dochters van vrouwen die de behandeling hebben gekregen: vaginakanker bij meisjes, misvormingen van de geslachtsorganen gaande tot steriliteit of herhaalde miskramen en misvormingen van de geslachtsorganen bij jongens.Maar daar blijft het blijkbaar niet bij. Een Nederlandse studie toont nu aan dat ook de kleinkinderen van de behandelde vrouwen aangetast zijn. Die kinderen lopen 20-maal meer risico op misvormingen van de geslachtsorganen. Twee procent van de kleinkinderen vertoont een hypospadie (een misvorming van de penis), een risico dat zeer klein (0,09%) is bij jongens van wie de moeder tijdens de zwangerschap geen distilbeen heeft genomen.

Andere risico's

Die resultaten laten dus duidelijk uitschijnen dat distilbeen bij de mens een effect heeft over de generaties heen; deze gegevens moeten echter wel nog worden bevestigd. Vroegere studies bij dieren hadden reeds aangetoond dat distilbeen een effect heeft op de vrouwelijke dieren van de derde generatie (verhoogd risico op genitale kanker).We kunnen alleen maar hopen, aldus de epidemiologe Sonia Hernandez-Diaz van de Universiteit van Boston, dat "de kennis die we over de jaren heen over het distilbeen-débâcle hebben opgedaan, het onderzoek naar de mogelijke risico's van oestrogenen in de omgeving zal leiden", en we denken daarbij zowel aan de synthetische oestrogenen als aan de fyto-oestrogenen in de voeding en de pesticiden.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00 Hernandez-Diaz S., The Lancet, mars 2002; Vol. 359, 1012-1107 et 1081-1082.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een kwaliteitslabel voor de parafarmacie! Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Vermageringspillen, voedingssupplementen en plantaardige schoonheidsproducten: ze liggen sinds enige tijd massaal in de apotheekrekken. Om de consument zijn weg te helpen vinden in het aanbod, heeft de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) beslist om e...

Astma en allergische rinitis: dezelfde strijd! Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek dat begin 2007 in België werd uitgevoerd, blijkt dat meer dan 70% van de astmapatiënten ooit last gehad heeft van allergische rinitis . Daarom is het belangrijk dat de eventuele aanwezigheid van beide ziekten zo snel mogelijk...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Meer artikels