PUBLICITÉ

Nachtelijk bedplassen, enuresie: opvolging nodig vanaf dat het kind 6 jaar is

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/05/2012 - 10h19
-A +A

Nachtelijk bedplassen (enuresis nocturna) kan de persoonlijke ontwikkeling en de sociale integratie van het kind hinderen, en dat terwijl het probleem vrij eenvoudig te behandelen is.

Toch hebben ouders en kinderen vaak schrik om erover te praten met de huisarts.

PUB

Nachtelijk bedplassen: 1 op de 10 kinderen in het eerste leerjaar

Nachtelijk bedplassen (enuresis nocturna) is na astma de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. In België hebben ongeveer 12.000 kinderen van zeven jaar er last van. Met andere woorden: één op de tien kinderen in het eerste leerjaar plast in bed.

Bij 6.000 kinderen houdt het probleem aan tot hun tiende, soms zelfs nog veel langer! Zo zitten 25.000 volwassenen tussen 20 en 60 jaar er nog altijd mee opgescheept.

Urinecontinentie tijdens de slaap wordt meestal verworven tussen 2 en 6 jaar. Vanaf 5-7 jaar ondervinden kinderen die nog niet zo ver zijn, daar vaak hinder van.

Behandeling van nachtelijk bedplassen is aan te raden vanaf 6 jaar.

Nachtelijk bedplassen: psychologische en sociale problemen

Wachten tot nachtelijk bedplassen spontaan verdwijnt, zoals bij de meeste kinderen het geval is, betekent tegelijk: het kind opzadelen met een hinderlijk probleem dat psychologische stoornissen kan veroorzaken.

Studies hebben namelijk uitgewezen dat kinderen met enuresis vaak een negatief zelfbeeld hebben. Dat wordt weer normaal zodra het probleem doeltreffend is aangepakt. Het is nog nooit bewezen dat psychologische problemen op zich nachtelijk bedplassen kunnen veroorzaken, evenmin als psychotherapie haar nut heeft bewezen.

Psychologische factoren kunnen nachtelijk bedplassen weliswaar verergeren, maar zijn er niet de hoofdoorzaak van. Wel kan enuresis nocturna tot psychologische stoornissen leiden.

Het probleem behandelen, betekent ook dat het kind weer een normaal sociaal leven kan leiden: bij een vriendje of vriendinnetje logeren, meegaan op zeeklas, niet langer vernederd of bespot worden op school,...

Het risico op enuresis bij het kind is groter als één van de ouders of beide ouders indertijd ook het probleem hebben gehad.

Onlangs zijn er op onze chromosomen verschillende genen (ENUR1, ENUR2 en ENUR3) ontdekt die verband houden met enuresis. Hun precieze rol is nog niet bekend, maar vermoedelijk zijn ze wel betrokken bij de complexe werking van de hersenen.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 06/12/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/05/2012 - 10h19

Persdossier 'Huisartsen en specialisten werken nauwer samen bij de behandeling van nachtelijk bedplassen', 9 november 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Monique

Mijn zoon heeft toch tot het 5de leerjaar regelmatig in bed geplast. Huisdokter, uroloog en eindelijk de juiste pediater die ons echt serieus nam. Daarvoor was het altijd maar : je zal er wel overgroeien, drink maar wat minder, geen cola meer enz... De pediater stuurde ons naar een kinésiste gespecialiseerd in dit probleem en gaf ons medicatie. Een maand of twee later waren we gered. Geen schaamte meer om ergens te gaan slapen... Aan alle mama's : zoek een pediater waar het mee klikt en het probleem geraakt opgelost, niet wanhopen!
Mijn zoon is nu 16.

PUBLICITÉ
Lees ook
Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen Gepubliceerd op 24/10/2011 - 13h02

Sommige kinderen lijden aan nachtelijke enuresie , of bedplassen , met andere woorden aan bedplassen en dat op een leeftijd waarop kinderen 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familia...

Bedplassen, de gevolgen voor het kind Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Bedplassen ( Enuresis nocturna) bij al wat oudere peuters is een vrij verspreid fenomeen. De gevolgen zijn niet te onderschatten. Het sociale, het school- en het gezinsleven kunnen er ernstig door verstoord raken. Het is dan ook erg belangrijk dat de...

Meer artikels