PUBLICITÉ

Nachtdiensten: een te hoge werklast verhoogt de kans op medische fouten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/11/2004 - 00h00
-A +A

Artsen in opleiding die te veel uren na elkaar moeten kloppen, lopen meer risico om zware medische fouten te maken. Dat wordt bewezen in de VS, waar assistenten op reanimatiediensten nog altijd langer dan 24 uur aan één stuk werken. Gevolg: er worden 5,8 keer meer ernstige fouten gemaakt dan normaal…

PUB

Regelmatig verschijnen er studies die aantonen dat een te hoge werklast de veiligheid van patiënten en artsen in het gedrang brengt. En toch werken de assistenten op reanimatiediensten in de VS nog altijd bijna 85 uur per week en kloppen ze wachtdiensten van meer dan 24 uur.

Aan de Universiteit van Harvard (VS) werd een studie uitgevoerd om na te gaan of een nieuwe werkregeling bepaalde, voor de assistenten essentiële parameters kon wijzigen: totale werktijd, aantal uur slaap (tijdens en buiten de wachtdiensten), periodes van concentratievermindering (gemeten aan de hand van oogbewegingen die specifiek zijn voor het inslapen) en frequentie van medische fouten (technische handelingen, diagnose en behandeling).

Daarbij werden twee weekschema's met elkaar vergeleken. Het eerste schema was het gebruikelijke: de eerste dag werken van 7 u. tot 15 u., de tweede dag (inclusief nachtdienst) van 7 u. tot 15 u. 's anderendaags (dus tot de derde dag), en de vierde dag van 7 u. tot 15 u. Het tweede schema was mogelijk door een extra assistent in te schakelen en hield in: de eerste dag werken van 7 u. tot 15 u., de tweede dag van 7 u. tot 21 u., de derde dag van 21 u. tot 15 u. 's anderendaags (vierde dag) en de vijfde dag van 7 u. tot 15 u.

Bij de tweede regeling hoeft de assistent dus geen nachtdienst te doen na een hele dag werken. Bovendien bedraagt het totale aantal werkuren per week niet langer 85 uur, maar slechts 65 uur. De assistenten kunnen ook meer slapen: 52 uur in plaats van 46 uur. Bovendien konden ze in de namiddag vóór hun nachtdienst een dutje doen.

Conclusie: de artsen in opleiding die het klassieke werkschema volgden, liepen twee keer meer kans om in slaap te vallen als ze er vóór hun nachtdienst al een volledige werkdag hadden op zitten. Bovendien lag het risico op zware fouten 5,8 keer hoger!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/11/2004 - 00h00 New England Journal of Medicine, vol. 351, 28 oktober 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

Alzheimer: activeer uw hersenen Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Volgens de resultaten van een studie die meer dan twintig jaar geleden is aangevat, zou regelmatige intellectuele activiteit de risico's van dementie en in het bijzonder van Alzheimer verminderen.

Anticonceptie: wat is de Oginomethode? Gepubliceerd op 18/02/2013 - 09h46

De Oginomethode (ook wel de Ogino-Knaussmethode genoemd) is een oude methode van anticonceptie , beter bekend als de kalendermethode . Ze werd bedacht in een tijd toen er nog geen medische anticonceptie bestond. Vaak wordt er wat meewarig gedaan over...

Heroïne: hoe afkicken? Geüpdatet op 17/02/2014 - 10h09

Heroïne leidt tot ernstige lichamelijke en psychische afhankelijkheid. Om ermee te stoppen, is hulp vragen vaak noodzakelijk. Een aangepaste aanpak is zeker een plus om er definitief van af te raken en om hervallen te voorkomen.

Meer artikels