Nachtcrèmes: dubbele werking tijdens de slaap

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2015 - 12h25
-A +A

Gebruikt u een nachtcrème?

Deze producten behoren tot de meest populaire verzorgingsproducten en zijn nog altijd de basis van een evenwichtige huidverzorging. Waar zijn ze specifiek goed voor? En wat zit erin?

PUB

Nachtcrèmes zijn onmisbaar

Er bestaan massa’s verzorgingsproducten, maar de nachtcrème is nog altijd de ‘koningin’. Het is namelijk het product dat we op onze huid hebben op het moment dat die zich herstelt. Tijdens de slaap is de celdeling in onze huid namelijk op haar grootst. De huid is dan ook ontvankelijker voor de actieve stoffen.

Nachtcrèmes hebben nog een ander specifiek nut: aangezien we ze op de huid hebben op een moment dat niemand ons ziet, kunnen de producenten zich echt concentreren op de actieve stoffen. De huid hoeft er nu niet jonger uit te zien, niet minder stralend of wat ook! De huid kan nu rijkere texturen aan - het duurt wel even voor ze in de opperhuid dringen - omdat we er niet meteen make-up op hoeven te doen.

Nachtcrèmes vervullen een dubbele rol:

  • Ze hydrateren de huid ‘s nachts, op een moment dus dat de huid beter absorbeert en het tekort van overdag kan inhalen. Meestal zijn ze op basis van oliën en plantaardige vetten gemaakt. Die hydrateren zeer sterk en zijn comfortabel.
  • Ze stimuleren de opperhuid om tijdens de slaap te herstellen. Daarom zitten er veel actieve bestanddelen in die de celvernieuwing stimuleren.

Maar er zijn niet alleen crèmes. Ook sommige serums - ze hebben een minder comfortabele textuur maar zitten boordevol actieve stoffen -  zijn bedoeld voor gebruik ‘s nachts.

Nachtcrème, dagcrème: elk haar werk…

Nachtcrèmes bevatten meer actieve bestanddelen, wat niet wil zeggen dat u geen dagcrème hoeft te gebruiken. Dagcrèmes moeten de huid meer beschermen dan dat ze haar verjongen. Ze bevatten filters tegen alles wat onze opperhuid kan aantasten.

De belangrijkste zijn natuurlijk de UV-filters, maar dat zijn niet de enige. Een goede dagcrème wapent de huid ook tegen luchtvervuiling en slechte weersomstandigheden. Nacht- en dagcrèmes bevatten trouwens heel verschillende actieve stoffen, ook in eenzelfde gamma en binnen eenzelfde merk.

Slotsom: we zijn bijna verplicht om ze allebei te hebben! Maar dat betekent niet per se dat we ons een heel dure crème moeten aanschaffen. Het is bewezen dat de prijs niet altijd de beste cosmetische kwaliteit biedt.

Het belangrijkste is dat u uw huid ’s nachts hydrateert. Zolang u maar een goede hydraterende basis gebruikt, zit u goed. Dat kan ook gerust jojobaolie of avocado-olie zijn!

Opgelet: nachtcrèmes zijn bedoeld om lange tijd op de huid te blijven. Het is dus niet zo makkelijk om in de winkel op een paar minuten tijd zicht te krijgen op hun doeltreffendheid. Vraag in de mate van het mogelijke een staaltje om het in gunstige omstandigheden te testen, zeker als u van plan bent om een aanzienlijk bedrag uit te geven.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 24/11/2014 - 12h51 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/12/2015 - 12h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een gezonde geest in een gezonde huid Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als meest zichtbaar deel van ons lichaam, geniet ons gezicht van talrijke kleine attenties, gaande van een peeling tot allerlei hydraterende crèmes. De doeltreffendheid van deze goede zorgen kan nog verbeterd worden door een regelmatige toepassing va...

Cosmetica: een aantal begrippen verduidelijkt Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

De huid en het haar krijgen doorgaans de nodige verzorging en terecht, ze zijn een belangrijke troef op het vlak van schoonheid. En dat weten fabrikanten van cosmetica maar al te goed! Maar sommige producten doen gewoonweg niet wat ze beloven. Hoe ka...

Bent u vertrouwd met serums? Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Serums zijn al enkele jaren de trendy textuur. Bijna alle productgamma’s bieden ze tegenwoordig aan. Ze bestrijden de verouderingssymptomen, maar er is meer. Hoe goed kent u de serums? En weet u hoe u ze moet aanbrengen?

Meer artikels