PUBLICITÉ

Nachtblindheid: ik heb last met autorijden als het donker is

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/10/2015 - 10h50
-A +A

's Avonds of 's nachts de baan op moeten is niet altijd prettig. Er zijn de lichten van de andere auto’s, de weerspiegeling van de straatverlichting en de gebrekkige verlichting van onze eigen lichten. De zichtbaarheid is dus niet altijd ideaal.

Maar als die ongemakken hinderlijk beginnen te worden, is het tijd om naar de oogarts te gaan. 

PUB

‘s Nachts achter het stuur verblind worden of minder goed zien: is het nachtblindheid?

Het is normaal dat we ‘s avonds op de baan al eens verblind worden. Als een tegenligger vergeet om zijn grote lichten uit te doen, hebben we daar last van.

Nachtblindheid, ook wel hemeralopie genoemd (in de ergste gevallen ziet de bestuurder helemaal niets), is nog iets anders. Mensen die er last van hebben, zien overdag goed, maar ’s nachts niet. Ze hebben vooral moeite met de overgang van licht naar donker, en dat kan bij het besturen van de auto heel vervelend zijn.

Vaak verblind zijn, kringen zien rond lichtbronnen, een soort visuele mist zien, zijn de meest vermelde symptomen.

Wat gebeurt er precies?
In het netvlies, een lichtgevoelig vlies dat de binnenkant van de oogbol bekleedt, zitten cellen die specifiek dienen om ‘s nachts te zien. Die cellen worden de kegeltjes genoemd. Als het netvlies beschadigd is of de kegeltjes minder goed gaan werken, kan het gebeuren dat we ’s nachts minder goed gaan zien.

Oorzaken van nachtblindheid

Er zijn een aantal ziektes of gebeurtenissen die dit probleem kunnen veroorzaken.

 • Beginnende cataract.
  Deze ouderdomsziekte veroorzaakt een verdikking van de ooglens, waardoor het netvlies zijn werk niet meer naar behoren kan doen. Nachtblindheid is een van de eerste tekenen van cataract.
 • Alle ziektes van het netvlies kunnen het zicht ’s nachts trouwens verminderen.
  Denk maar aan diabetis-retinitis, een aandoening die zoals de naam zegt veroorzaakt wordt door diabetes en de schade die erdoor wordt aangericht aan de bloedvaten die door het netvlies lopen.
 • Bijwerking van een operatie voor bijziendheid.
 • Extreme blootstelling aan zonlicht (na een wintersportvakantie bijvoorbeeld) – in dit geval is de nachtblindheid tijdelijk.
 • Nachtblindheid kan ook te wijten zijn aan een tekort aan vitamine A.
  In onze landen komt dat weinig voor, omdat we allemaal kunnen genieten van een gevarieerde voeding. Maar bepaalde ziektes van het spijsverteringsstelsel bemoeilijken de opname van vitamine A en kunnen zo toch tot tekorten leiden.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/01/2014 - 14h47 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/10/2015 - 10h50

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003039.htm

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Wat weet u over gezichtsstoornissen? Gepubliceerd op 21/01/2014 - 12h34

Glaucoom, cataract, maculaire degeneratie, visuele vermoeidheid, verziendheid of hypermetropie… het zijn allemaal visuele aandoeningen die ons bij het zien kunnen hinderen. Zijn deze gezichtsstoornissen te voorkomen? Zijn ze te genezen? En wat zijn d...

Meer artikels