PUBLICITÉ

Naar een tandvriendelijk dieet?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/10/2011 - 11h57
-A +A

We eten in de eerste plaats omdat iets ons smaakt en plezier verschaft. We staan daarnaast ook wel eens stil bij onze spijsvertering en de mogelijke impact van een maaltijd op ons gewicht. Maar daar houdt het dan ook vaak op! De gezondheid van onze tanden zien we helemaal over het hoofd. Nochtans komt alles wat we eten automatisch in contact met onze tanden, of toch met onze mond. En het laat ook zijn sporen na.

PUB

De tandarts: zeg me wat je eet en…

Naar de tandarts gaan kost geld en is vaak ook afzien. Problemen met de tanden voorkomen zou dus logisch gezien een van onze prioriteiten moeten zijn. Maar dat is niet zo! Volgens cijfers die onlangs door Testaankoop zijn gepubliceerd poetst amper 46% van de Belgen twee keer per dag zijn tanden, en zes op de tien Belgen gebruikt nooit tandfloss...

 

Maar de tandartsen zelf wijzen een andere oorzaak - en schuldige - aan voor onze tandproblemen: onze voeding!

 

We weten hoe ons eten (en vooral welk eten) de gezondheid van onze tanden beïnvloedt. De bacteriën in onze mond scheiden zuren af bij het verteren van de restjes eten die tussen onze tanden blijven zitten. Die zuren maken het tandglazuur brozer, wat een risico op infecties, ontstekingen en andere geneugten meebrengt.

 

We weten allemaal dat een suiker- en vetrijke voeding slecht is voor de tanden. Suiker wordt door de bacteriën namelijk omgezet in zuur. Maar wist u dat zure levensmiddelen ook slecht zijn? En daar horen ook citrusvruchten en heel wat andere fruitsoorten bij, plus alle frisdranken (die zijn gezoet en zuur tegelijk!).

 

Maar niet alleen wat we eten is belangrijk, ook het hoe en het wanneer spelen een rol. Een sinaasappel eten tijdens een maaltijd berokkent schade, maar niet noodzakelijk meer dan de maaltijd zelf. Maar een blikje fruitsap, ook van sinaasappel, waar u ’s namiddags op uw werk om het kwartier een slokje van neemt, zal gespreid over een lange periode keer op keer een aanval van zuren veroorzaken... en daarin zit het gevaar voor uw tanden.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/10/2011 - 11h57
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Tanden: maak komaf met de slechte gewoonten! Geüpdatet op 17/08/2016 - 09h57

Zo’n 5% van de Belgen poetsen hun tanden niet elke dag en heel veel mensen gebruiken hun tanden om noten kraken. Niets is zo slecht om onze tanden te beschadigen. Misschien is de zomer het ideale moment om weer goede gewoonten aan te nemen!

Hoe krijgen we gele tanden? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h27

Iedereen droomt van mooie tanden , tanden die mooi op een rij staan en die wit zijn. Maar soms zijn we teleurgesteld omdat we niet die stralende witte lach hebben. Waardoor worden onze tanden geel ? En hoe kunnen we ze wit houden?

Meer artikels