PUBLICITÉ

Naar een erkenning van obesitas als ziekte

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/03/2006 - 00h00
-A +A

Meer dan vier miljoen Belgen zijn ongezond dik (morbide obesitas). Bold, de Belgische Vereniging voor Obese Patiënten, betreurt dat de aanpak van obesitas (zwaarlijvigheid) geen prioriteit is voor de regering, want de ziekte neemt nog voortdurend toe.

PUB

In Frankrijk maakt zwaarlijvigheid 55.000 slachtoffers per jaar, tegen 5.200 in het verkeer! De senatoren Philippe Mahoux en Jean Cornil dienden onlangs een resolutie in om meer rekening te houden met de risico's van overgewicht en obesitas voor de volksgezondheid. Die resolutie lijkt een belangrijke stap vooruit in de behandeling van deze chronische ziekte, die in 2002 als zodanig erkend werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

Obesitas: definitie

Obesitas is een overmatige toename van de vetmassa, waardoor die een bedreiging wordt voor de gezondheid. De vetmassa en de ernst van overgewicht worden gemeten op basis van de Body Mass Index (BMI). Die werd door de WGO opgesteld voor volwassenen van 18 tot 65 jaar, maar is niet geschikt voor zwangere vrouwen, atleten en kinderen. De BMI wordt berekend door het gewicht (in kg) te delen door de lengte (in meter) in het kwadraat. Met andere woorden: BMI = kg/m². Tussen 19 en 25 is het gewicht normaal. Tussen 25 en 30 is er sprake van overgewicht. Vanaf 30 spreken we van obesitas (zwaarlijvigheid), boven de 35 van ernstige obesitas. Hoe hoger de BMI, hoe hoger het gezondheidsrisico. Vanaf een BMI boven de 25 (overgewicht) is er gevaar voor de gezondheid: tussen 25 en 29 is er een licht risico, boven de 30 een matig of hoog risico.

Obesitas: gezondheidsrisico's

Er zijn echter nog twee andere criteria nodig om het gewicht te evalueren. Zo moet de middelomtrek gemeten worden, om na te gaan waar het vet zich precies bevindt. Een middelomtrek van meer dan 94-102 cm bij mannen en van meer dan 80-88 cm bij vrouwen wijst op te veel buikvet, wat het ziekterisico (morbiditeit) verhoogt, ook al ligt de BMI min of meer binnen de normale waarden. U moet ook samen met uw arts nagaan of u eventueel nog andere risico's vertoont. Zo kunnen overtollige kilo's complicaties veroorzaken voor hart en bloedvaten, ademhaling en botten en gewrichten. Obesitas leidt ook vaak tot diabetes (specialisten beginnen te spreken van "diabesitas"), jicht en hoge bloeddruk.Ze doet ook ziekteverzuim en invaliditeit toenemen, en vermindert in het algemeen de levenskwaliteit. De psychologische gevolgen van obesitas - het gevoel buiten de norm te vallen, de angst voor maatschappelijke afwijzing en het als onrechtvaardig ervaren van het opgelegde dieet - leiden op hun beurt tot sociaal isolement, dat nog verhoogd wordt door de onmiskenbare sociale discriminatie waarmee zwaarlijvigen te maken krijgen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/03/2006 - 00h00 Persbericht "De eerste Belgische stap richting een erkenning van obesitas als ziekte: naar een kwaliteits'behandeling' voor obese patiënten? Bold, Belgische Vereniging voor Obese Patiënten, is verheugd over de resolutie die de senatoren Philippe Mahoux en Jean Cornil onlangs indienden", 8 maart 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te dik of te breed? Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Overgewicht en obesitas zijn verschijnselen die duidelijk omschreven worden door middel van de BMI (Body Mass Index), die berekend wordt op basis van het gewicht en van de lichaamslengte. Maar er bestaan ook andere meetinstrumenten zoals impedantie (...

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Hoe meet men zijn overgewicht of zijn obesitas? Gepubliceerd op 25/05/2016 - 09h42

Overgewicht en obesitas beginnen in de wereld epidemische vormen aan te nemen. In België heeft 42% van de vrouwen en 55% van de mannen last van overgewicht , en 14% van de Belgen kampen zelfs met obesitas. Het zijn alarmerende cijfers, die alsmaar bl...

Meer artikels