PUBLICITÉ

Na een vaatverwikkeling is een cardiologisch onderzoek noodzakelijk

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Personen die problemen hebben gehad met de bloedsomloop, lopen vijfmaal meer risico om hartproblemen te krijgen dan andere. Vaatproblemen zijn dus een alarmsignaal en bij dergelijke patiënten moet dus ook het hart worden onderzocht.

PUB
Overzicht

Problemen met de bloedsomloop kunnen het hart betreffen, maar ook de hersenen (cerebrovasculair accident of CVA of beroerte, transient ischemic attack of TIA) of de onderste ledematen (perifeer arterieel vaatlijden). In geval van vaatlijden van de hersenen of de benen moet ook worden nagegaan of er geen problemen zijn met de kransslagaders (coronaire arteriën).

Verhoogd risico

Daarom werd het hart onderzocht bij 302 patiënten met vaatverwikkelingen (CVA, TIA of perifeer arterieel vaatlijden) en bij 220 controlepersonen. 28% van de patiënten met vaatverwikkelingen vertoonde een hartziekte tegen slechts 5,5% van de controlepersonen. Met andere woorden, patiënten met een vasculaire voorgeschiedenis lopen 5-maal meer risico om een hartziekte te krijgen dan andere. Maar 44% van die patiënten vertoont geen enkel symptoom.De resultaten van die studie zouden de artsen er dus moeten toe aanzetten stelselmatig het hart te onderzoeken bij patiënten die een vaatprobleem vertonen. Een echocardiogram is dus aangewezen om een eventuele linkerventrikeldisfunctie - wat het meest voorkomt - op te sporen.

Door hartfunctiestoornissen vroegtijdig op te sporen, kan men ze ook beter behandelen om een myocardinfarct te voorkomen en om evolutie naar hartinsufficiëntie tegen te gaan.Het rapport dat werd gepubliceerd door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid - Louis Pasteur, waarover we het reeds hebben gehad, heeft trouwens aangetoond dat de secundaire preventie zeer ontoereikend is bij patiënten die reeds een vaatverwikkeling hebben vertoond. Pro memorie, 20% van de patiënten rookte nog na een infarct...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 Kelly, J. Am. Coll. Cardiol. 2002;39:219-224
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goede tanden, een goed hart Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Voor het eerst heeft een team onderzoekers aangetoond dat er een verband bestaat tussen het verlies van tanden en hartziekten. Mannen met minder dan 25 tanden lopen 57% meer risico op een beroerte.

CVA: meteen reageren bij de eerste signalen Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h47

Elke dag krijgen in België gemiddeld meer dan 50 mensen een cerebrovasculair accident (CVA) . Het CVA is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en verminderde mobiliteit. Net als bij een hartinfarct, is het erg belangrijk dat u de eerste teken...

Meer artikels