PUBLICITÉ

Na de chirurgie, de reconstructie van de borsten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/09/2008 - 00h00
-A +A

Er worden hoe langer hoe meer borstsparende ingrepen uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker, maar toch wordt er bij heel wat vrouwen nog altijd een mastectomie (borstamputatie) uitgevoerd. In afwachting van de borstreconstructie kan men een beroep doen op een uitwendige borstprothese.

PUB

Als de borst verwijderd moet worden

Bij bepaalde vrouwen met borstkanker is een mastectomie aangewezen. Het feit dat een borst chirurgisch verwijderd wordt, is moeilijk om te verwerken, zowel fysisch als psychisch. Maar al naargelang de aanvankelijke borstomvang kan de verwijdering ook voor een nefast gebrek aan evenwicht zorgen, wat op zijn beurt kan lijden tot rugpijn, nekpijn en schouderpijn. In dat geval kan het nuttig zijn om snel na de ingreep een uitwendige prothese te gebruiken waarvan het gewicht een compensatie vormt voor dat van de afgezette borst. Daarbij mag men niet uit het oog verliezen dat reconstructieve chirurgie pas na een aantal maanden kan uitgevoerd worden.

Welke soorten uitwendige borstprothesen zijn er?

Een eenvoudig schuimvormpje (een zogenaamde voorlopige prothese) helpt om de beha te 'vullen' van zodra het litteken genezen is en de eventuele radiotherapie achter de rug is. Daarna kan men gebruik maken van een definitieve uitwendige prothese om de beha te vullen en het volume en het gewicht van de verwijderde borst te compenseren.
De definitieve uitwendige prothesen zijn gemaakt van een siliconen gel die omwikkeld wordt in een dun laagje medisch polyurethaan.
Er bestaan definitieve uitwendige prothesen die niet vastzitten en prothesen die wel vastzitten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/09/2008 - 00h00 Association pour la recherche sur le cancer, Fondamental, april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vijf vragen over borstprothesen Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Borstprothesen dienen niet alleen om de grootte van de borsten te veranderen. Nu de overlevingskansen na borstkanker gestegen zijn, vermeerdert ook het aantal vrouwen die na een mammectomie borstprothesen nodig hebben. U vindt hieronder nuttige en pr...

Borstprothesen: wat nu? Gepubliceerd op 31/01/2012 - 11h01

Sinds het schandaal met de PIP-borstprothesen heerst er grote ongerustheid bij veel vrouwen die een operatie hebben ondergaan om mooiere of grotere borsten te krijgen. En wat moeten vrouwen nu doen als ze vinden dat hun borsten te klein zijn?

Hyaluronzuur in borsten: geen goed idee… Gepubliceerd op 03/03/2017 - 14h00

Het inspuiten van hyaluronzuur in borsten werd als een alternatief voor borstprothesen voorgesteld toen het middel op de markt kwam. Intussen is het in Frankrijk verboden. In België mag het wel nog worden gebruikt. Al is het af te raden.

Meer artikels