PUBLICITÉ

Na de bevalling: van de bevalling tot de eerste menstruatie

Gepubliceerd door Dr Renaud Guichard op 02/08/2012 - 13h46
-A +A

Het is gebeurd en u bent dolgelukkig. U bent (eindelijk) bevallen en ook uw verblijf op de kraamafdeling zit erop. Na alle goede zorgen van het medisch korps en het personeel op de afdeling voelt u zich wat alleen bij de gedachte straks terug naar huis te gaan.

Enkele tips om niet vooraf al in paniek te raken.

PUB

Na de bevalling hebt u bloedingen...

Na de bevalling hebt u nog vaginale bloedingen bekend als kraamvloed of lochia. Dat is compleet normaal, maar u moet ze wel in de gaten houden. Normaal worden ze almaar helderder en roziger van kleur en na zo’n drie weken moeten ze verdwijnen.

Als de bloedingen daarna nog aanhouden of als ze slecht ruiken, is er iets mis en moet u naar de dokter.

 

... En hebt u nog pijn?

Het is normaal dat u tien dagen tot twee weken na de bevalling nog pijn in de baarmoeder hebt, maar na een week vermindert de pijn sterk.

Als u borstvoeding geeft, zal de pijn de eerste dagen van het zogen verergeren. Dat komt omdat het zogen de baarmoeder meer doet samentrekken zodat die zich na de bevalling volledig schoonmaakt en restjes afval worden afgevoerd. Na een tweetal weken moet de pijn normaal overgaan. Als de pijn toch blijft, moet u naar de dokter.

 

Gepubliceerd door Dr Renaud Guichard op 02/08/2012 - 13h46
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bevallen in een geboortehuis Geüpdatet op 15/12/2015 - 15h29

In België kunnen vrouwen in een geboortehuis bevallen onder begeleiding van een vroedvrouw. De bedoeling van deze aanpak is om uw baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen en overmatig medicaliseren te vermijden. Hoe werkt het...

Meer artikels