ijn antidepressiva werkelijk doeltreffend bij de behandeling van depressie? Nu een studie uitgevoerd in Texas (Verenigde Staten) aantoont dat een placebo even doeltreffend is als een klassieke behandeling, is daar twijfel over gerezen.

Antidepressiva zijn uiteraard de keuzegeneesmiddelen voor de behandeling van depressie. Maar is men daar wel zo zeker van? Hélène Mayberg (Universiteit van Texas, Verenigde Staten) vergeleek het effect van een antidepressivum met een placebo, d.w.z. een niet-werkzame stof. En de resultaten zijn op zijn minst verrassend!
Een echt placebo-effect?
Hélène Mayberg en medewerkers voerden een studie uit bij 17 depressieve patiënten: de helft kreeg antidepressiva en de andere helft een placebo (niet-werkzame stof). Alle patiënten werden gedurende 6 weken behandeld. Alle patiënten waren er uiteraard van overtuigd dat ze een antidepressivum kregen. Van de 17 patiënten verbeterden er 8 duidelijk... van wie er 4 een placebo hadden gekregen! Dat laat vermoeden dat een placebo even veel effect heeft als een antidepressivum. De onderzoekers konden in beide groepen inderdaad veranderingen in de diepe hersenzones waarnemen die de emoties en het geheugen sturen.
Opgelet!
De auteurs van de studie vestigen evenwel de aandacht op het feit dat de verbetering die met de placebo werd gezien, misschien louter een korte remissie is en geen echte genezing. Er zijn evenwel heel wat gevallen waarbij antidepressiva het niet beter doen.Deze resultaten roepen twee bedenkingen op:
- bij een depressie is een psychologische aanpak minstens even belangrijk als een behandeling met geneesmiddelen;
- de arts moet samen met de patiënt de resultaten van de behandeling beoordelen.