PUBLICITÉ

Mysteries van depressie

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00
-A +A

ijn antidepressiva werkelijk doeltreffend bij de behandeling van depressie? Nu een studie uitgevoerd in Texas (Verenigde Staten) aantoont dat een placebo even doeltreffend is als een klassieke behandeling, is daar twijfel over gerezen.

PUB

Antidepressiva zijn uiteraard de keuzegeneesmiddelen voor de behandeling van depressie. Maar is men daar wel zo zeker van? Hélène Mayberg (Universiteit van Texas, Verenigde Staten) vergeleek het effect van een antidepressivum met een placebo, d.w.z. een niet-werkzame stof. En de resultaten zijn op zijn minst verrassend!

Een echt placebo-effect?

Hélène Mayberg en medewerkers voerden een studie uit bij 17 depressieve patiënten: de helft kreeg antidepressiva en de andere helft een placebo (niet-werkzame stof). Alle patiënten werden gedurende 6 weken behandeld. Alle patiënten waren er uiteraard van overtuigd dat ze een antidepressivum kregen. Van de 17 patiënten verbeterden er 8 duidelijk... van wie er 4 een placebo hadden gekregen! Dat laat vermoeden dat een placebo even veel effect heeft als een antidepressivum. De onderzoekers konden in beide groepen inderdaad veranderingen in de diepe hersenzones waarnemen die de emoties en het geheugen sturen.

Opgelet!

De auteurs van de studie vestigen evenwel de aandacht op het feit dat de verbetering die met de placebo werd gezien, misschien louter een korte remissie is en geen echte genezing. Er zijn evenwel heel wat gevallen waarbij antidepressiva het niet beter doen.Deze resultaten roepen twee bedenkingen op:

  • bij een depressie is een psychologische aanpak minstens even belangrijk als een behandeling met geneesmiddelen;
  • de arts moet samen met de patiënt de resultaten van de behandeling beoordelen.
Toch herinneren we eraan dat de WGO aanraadt een depressie tot 6 maanden na het verdwijnen van de symptomen te behandelen. Die behandelingsfase duurt over het algemeen ongeveer 6 weken.Toch wordt de behandeling voortgezet om het behaalde resultaat te consolideren maar ook om een nieuwe aanval (recidief) of, erger nog, chronische dysthymie te voorkomen. Chronische dysthymie is een toestand van chronische depressie die zeer moeilijk te behandelen is.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00 Mayberg H. S. American Journal of Psychiatrry 2002;159: 728-737.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Helpen antidepressiva bij kinderen en jongeren? Geüpdatet op 15/11/2016 - 11h14

Een recente studie stelt dat antidepressiva geen nut hebben voor kinderen en jongeren die met een depressie zitten. Dr. Razvana Stanciu, kinderpsychiater in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel, wil dat toch nuanceren. Volgen...

Sint-janskruid: doeltreffend, maar weinig gebruikt Gepubliceerd op 14/01/2014 - 15h26

In het Frans 'kruid met de duizend gaatjes' genoemd, is sint-janskruid een plant die haar doeltreffendheid reeds bewezen heeft in geval van lichte en matige depressies. In de praktijk wordt sint-janskruid echter weinig gebruikt in vergelijking met de...

Alles over antidepressiva in tien vragen Geüpdatet op 21/01/2016 - 17h19

In België kampt 4,1% van de mannen en 6,8% van de vrouwen met een depressie . Antidepressiva kunnen de klachten verbeteren en deze mensen helpen om weer een normaal leven te leiden. Maar wat weten we precies over deze geneesmiddelen? We maken een sta...

Meer artikels